Saturday, September 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Larikan diri demi mengejar impian jadi petinju

  BELGRADE – Bertinju adalah satu risiko dan kini Hasib Malikzada berdepan dengan salah seorang lawan yang paling sukar diramal, ketidaktentuan kehidupan sebagai pelarian Afghanistan jauh dari rumah.

  Baru berusia 19 tahun, juara lightweight amatur Afghanistan itu terkandas di Serbia berikutan keputusan pasukannya untuk tidak pulang ke tanah air selepas bertanding di kejohanan dunia Persatuan Tinju Antarabangsa (AIBA) di Belgrade bulan lalu.

  Semasa minggu kejohanan, Malikzada dan ahli petinju kebangsaan Afghanistan sering berpindah-pindah hotel, sementara mencari gim untuk mengadakan latihan.

  Walaupun di tengah-tengah kesibukan, kehidupan baharu mereka di Serbia adalah suatu kestabilan berbanding kekacauan di tanah air.

  “Selepas Taliban datang… kami tidak dapat meneruskan tinju,” Malikzada memberitahu AFP, berkata gimnasiumnya di Kabul ditutup sejurus selepas pemberontak menggulingkan kerajaan yang disokong Amerika Syarikat pada Ogos. Kehidupan selepas kejatuhan Kabul kepada Taliban telah diselubungi dengan kebimbangan sejak itu, kata Malikzada, yang bimbang keluarganya akan menjadi sasaran kerana hubungan mereka dengan kerajaan masa lalu.

  Peninju Afghanistan berlatih di gimnasium di pinggir Belgrade. – AFP

  Saudara maranya, dia mengakui, juga telah menyertai penentangan yang masih diburu di Lembah Panjshir di utara Kabul, di mana bekas tentera kerajaan dan pejuang militan membuat pendirian terakhir menentang Taliban.

  “Jika Taliban menemui kami… mereka akan membunuh kami,” kata Malikzada.

  Ratusan ribu rakyat Afghanistan dipercayai telah melarikan diri dari negara itu dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dengan harapan dapat melarikan diri daripada penganiayaan dan ekonomi yang merudum dalam menghadapi sekatan antarabangsa dan krisis perbankan yang telah membelenggu sebahagian besar penduduk dalam kemiskinan yang semakin teruk.

  Seperti kebanyakan pasukan tinju kebangsaan Afghanistan, 11 daripadanya kini berada di Serbia bersama dua pegawai, kehidupan Malikzada telah dibayangi oleh konflik yang menyusuli pencerobohan AS ke atas Afghanistan pada 2001.

  Tinju menawarkan tempat berlindung yang jarang berlaku semasa zaman perang, apabila gelombang pengebom berani mati memusnahkan Kabul dan jenayah berleluasa serta ancaman penculikan membuatkan penduduk menjadi resah.

  Gim tinju menyediakan persekitaran di mana keganasan boleh diurus dengan gelanggang, kelas berat dan peraturan. Rakan berlatih menjadi kawan rapat, membantu melepaskan tekanan melalui sesi sparring.

  “Tinju menyegarkan minda kami, badan kami dan juga kesihatan kami,” jelas Tawfiqullah Sulaimani, petinjua heavyweight berusia 20 tahun dalam skuad kebangsaan.

  Selepas Taliban mengambil alih kuasa, Sulaimani dan peninju lain melakukan latihan secara rahsia, menyembunyikan peralatan dalam beg ketika mereka bergerak di antara lokasi yang berbeza untuk berlatih.

  Untuk sampai ke Belgrade, pasukan itu tidak terlalu menonjol ketika mereka melalui pusat pemeriksaan dalam perjalanan ke sempadan Iran dan kemudiannya memperoleh visa Serbia saat akhir di Tehran.

  Mereka tidak mendapatkan rehat secukupnya selepas berhari-hari dalam perjalanan, pasukan itu tiba di Serbia tepat pada masanya untuk mengurangkan berat badan dan bersaing, mencapai keputusan ‘baik’ walaupun berada di tempat yang tertekan.

  “Kami tidak tidur, tetapi kami melakukan persembahan yang baik setiap hari,” kata Waheedullah Hameedi, setiausaha agung Persekutuan Tinju Afghanistan.

  Sebahagian besar tanggungjawab untuk masa depan pasukan kini terletak di bahu Hameedi. Terpaku pada telefonnya di antara sesi latihan, lelaki berusia 24 tahun itu menghantar mesej kepada pelbagai kenalan di seluruh dunia, dengan harapan seseorang dapat mencari jalan untuk membantu atletnya. Hameedi terlalu biasa dengan kekejaman Taliban.

  Pada tahun 2019, pemberontak membunuh bapanya yang juga pegawai tinju kerana merekrut wanita untuk bertinju, menurut Hameedi.

  “Saya telah menerima terlalu banyak amaran,” kata Hameedi kepada AFP, sambil berkata dia dinasihatkan oleh keluarga dan rakan-rakannya supaya tidak kembali ke Afghanistan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...