Latihan ketat pembaca ikrar

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 FEB – Diberikan tanggungjawab yang begitu besar untuk mengetuai lebih kurang 25,000 orang rakyat untuk bacaan ikrar semasa Sambutan Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-36 adalah pengalaman yang begitu bermakna bagi Awang Muhammad Fatin Abdul Rahman bin Kifli.

“Alhamdulillah perasaan ketika diberi tanggungjawab mengetuai bacaan ikrar sangat bersyukur kepada Allah SWT diberikan kesempatan menjadi pembaca ikrar utama dan mengetuai bacaan ikrar,” katanya semasa ditemui selepas upacara yang diadakan di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien, di ibu negara, hari ini.

Menyentuh mengenai persiapan yang dibuat sebelum ini, Awang Muhammad Fatin, 26, berkata bahawa mereka sudah memulakan latihan pada Disember tahun lalu.

Menurutnya, jurulatih-jurulatih berkemahiran dan berwibawa telah memberikan latihan dari segi melontar suara, laungan suara, laungan takbir serta latihan untuk menyebut suku kata dengan cara betul yang didatangkan daripada Dewan Bahasa dan Pustaka supaya ia tidak lari daripada bacaan standard yang telah ditetapkan.

“Aktiviti yang telah diadakan sebelum acara kemuncak adalah latihan jasmani yang sering dilakukan seperti berjoging sambil dilatih membaca ikrar pada masa yang sama. Sebagai contoh, kami dilatih untuk melakukan pusingan satu stadium dengan menggunakan hafalan lafaz ikrar,” kongsi Awang Muhammad Fatin yang mengetuai seramai 36 peserta pembaca ikrar.

Awang Muhammad Fatin Abdul Rahman ketika mengetuai bacaan ikrar semasa Upacara Perhimpunan Agung Ulang Tahun Sambutan Hari Kebangsaan ke-36, kelmarin.

Jelasnya, ada beberapa langkah yang perlu mereka hormati dan ikutkan iaitu menjaga suara yang perlu diambil perhatian yang tinggi oleh kerana ia boleh mengganggu lontaran suara jika tidak diikuti atau dipatuhi dengan cara-caranya.

“Oleh yang demikian, kami hendaklah mengurangkan makanan-makanan berminyak, tidak makan ais atau tidak minum berlebihan minuman seperti teh tarik yang mengandungi susu pekat kerana ia boleh melambatkan kerongkong dan meminum air yang lebih banyak dari sebelumnya dan meminum air dengan secara perlahan bagi menjaga aluran-aluran leher,” jelasnya.

Selain itu, mereka juga mengadakan latihan yang drastik iaitu latihan secara berturut-turut di stadium dan kemudiannya latihan di Taman Haji Sir Muda Omar Ali Saifuddien sebanyak tiga kali, dibuat secara konsisten dan yang terbaik.

“Selain itu, kami telah pun diberikan perkongsian mengenai sejarah-sejarah Brunei yang diberikan taklimatnya oleh pegawai dari Pusat Sejarah Brunei bagi mendalami dan menghayati sebuah cerita kemerdekaan Negara Brunei Darussalam yang dimulakan pada awalnya sehinggalah tarikh kemerdekaan tersebut,” tambah beliau yang mewakili Kementerian Pendidikan dan bertugas sebagai seorang guru di Unit Rohani, Jabatan Pendidikan Kokurikulum.

Mengulas mengenai tema sambutan pada tahun ini, ‘Menjayakan Wawasan Negara’, beliau berkata bahawa ia adalah tema yang sangat kuat dan sangat dekat kepada orang Brunei oleh kerana ia akan membawa ke arah Wawasan Brunei 2035 dengan cara bersatu-padu.

“Untuk mencapai sebuah wawasan itu, ia bukanlah usaha seorang tetapi hendaklah ia berjemaah dan beramai-ramai, dengan berkonsepkan Melayu Islam Beraja dan juga menurut Islam Ahli Sunnah Wal-Jamaah serta negara yang mempunyai kemahiran dan berpendidikan tinggi serta mempunyai kualiti kehidupan dan ekonomi yang dinamik.”

Dalam pada itu, beliau menekankan bahawa belia adalah pemangkin dan pemimpin masa depan.

“Sebagai seorang belia, jika ada peluang dan kesempatan untuk membangun, mengharumkan dan membangkitkan negara, keluarga, dan agama, maka janganlah kita malu untuk melangkah maju ke hadapan kerana kalau bukan belia yang memulakan, kita akan terlambat untuk melakukan proses perubahan. Oleh yang demikian, belia di luar sana jangan jemu dan jadilah belia yang prihatin dan benar-benar cintakan negara, bangsa dan agama,” kongsinya.