Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Laungan dikir mula bergema

  Oleh Ak Zaki Kasharan, Yusrin Junaidi & Salawati Haji Yahya – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 16 SEPT – Laungan dikir mula bergema di masjid-masjid, surau dan balai ibadat di seluruh negara dengan pelbagai pihak di negara ini mula mengadakan majlis dikir sempena memperingati Hari Keputeraan Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW dengan majlis pembukaan kelmarin.

  Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan jabatan-jabatan di bawahnya adalah antara yang mengadakan Majlis Pembukaan Dikir di Masjid Omar ‘Ali Saifuddien.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Menteri di JPM dan Menteri Pertahanan Kedua, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof.

  Turut hadir ialah Ketua Hakim Syarie, timbalan-timbalan menteri, setiausaha tetap, pemangku setiausaha tetap, timbalan-timbalan setiausaha tetap, ketua-ketua jabatan dan bahagian, pegawai-pegawai dan kakitangan JPM serta jabatan-jabatan di bawahnya.

  Majlis diakhiri dengan penyerahan sumbangan wakaf oleh tetamu kehormat majlis kepada wakil Masjid Omar ‘Ali Saifuddien.

  Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi hadir selaku tetamu kehormat pada majlis pembukaan dikir JPM dan jabatan-jabatan di bawahnya di Masjid Omar ‘Ali Saifuddien. – Gambar serahan JPM
  Dato Paduka Seri Haji Mohammad Irwan pada majlis pembukaan dikir bagi PPDB di Surau Ibu Pejabat Polis Gadong. – Gambar serahan PPDB
  Mejar Jeneral Dato Paduka Seri Haji Muhammad Haszaimi hadir pada majlis pembukaan dikir Kementerian Pertahanan. – Gambar serahan Kementerian Pertahanan
  Majlis pembukaan Dikir Maulud KSSUP serta jabatan-jabatan di bawahnya berlangsung di Masjid Suri Seri Begawan Raja Pengiran Anak Damit. – Gambar serahan KSSUP
  Antara yang hadir pada Majlis Pembukaan Berdikir 12 Malam di Surau Al-Syafi’i, UNISSA. – Gambar serahan UNISSA

  Sementara itu, Kementerian Pertahanan telah mengadakan Majlis Malam Pembukaan Dikir Maulud 1445H secara serentak di semua surau garison, pangkalan dan perkhemahan
  Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) termasuk Masjid Pulau Baru-Baru dengan tumpuan utama di Surau Al-Huda, Pangkalan Tentera Laut Muara, kelmarin.

  Hadir pada majlis tersebut ialah Pemerintah ABDB, Mejar Jeneral Dato Paduka Seri Haji Muhammad Haszaimi bin Bol Hassan.

  Turut hadir ialah Pemangku Setiausaha Tetap di Kementerian Pertahanan, Pemangku Pemerintah Tentera Laut Diraja Brunei (TLDB), timbalan setiausaha tetap, timbalan-timbalan pemerintah angkatan tentera dan angkatan bersama ABDB, pengarah-pengarah, pegawai-pegawai serta kakitangan Kementerian Pertahanan.

  Seperti lazimnya, Dikir Maulud tersebut akan dilaksanakan selama 12 malam berturut-turut di seluruh surau-surau perkhemahan ABDB.

  Turut mengadakan majlis serupa ialah Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) dengan Majlis Pembukaan Dikir Syarafil Anam di Surau Ibu Pejabat Polis Gadong.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Pesuruhjaya Polis, Dato Paduka Seri Haji Mohammad Irwan bin Haji Hambali.

  Turut hadir ialah Timbalan Pesuruhjaya Polis, Dato Seri Pahlawan Awang Sulaiman bin Alidin, Timbalan Pesuruhjaya Polis, Muhammad Aimi Safwan bin Zalidin selaku Pengerusi Badan Ugama Islam (BUI) PPDB dan para jemputan.

  Sementara itu, Kementerian Sumber-Sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP) serta jabatan-jabatan di bawahnya pula membuka tirai Dikir Maulud 12 malam berturut-turut di Masjid Suri Seri Begawan Raja Pengiran Anak Damit, Kampung Madang/Manggis, kelmarin.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Timbalan Setiausaha Tetap di KSSUP, Haji Mohd Yusree bin Haji Junaidi.

  Dalam pada itu, Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) melalui Pejabat Hal Ehwal Pelajar (Unit Keagamaan dan Takmir Surau) telah mengadakan Majlis Pembukaan Berdikir 12 Malam di Surau Al-Syafi’i, UNISSA.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Penolong Rektor (Penyelidikan, Antarabangsa dan Perkhidmatan) UNISSA, Dr Arman bin Haji Asmad.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...