Lawatan bas khas untuk penumpang mengantuk

HONG KONG – Penumpang yang suka melancong dan kurang tidur dalam perjalanan mungkin menemui lawatan bas Hong Kong baharu untuk tidur sekejap.

Perjalanan lima jam sejauh 76 kilometer dalam bas dua tingkat biasa mengelilingi wilayah bertujuan untuk menarik minat orang ramai yang mudah terlena dalam perjalanan jauh. Ia diilhamkan oleh kecenderungan penumpang yang letih tertidur dalam pengangkutan awam.

“Ketika kami bercadang untuk membuat lawatan baharu, saya melihat perkongsian di media sosial daripada rakan saya mengatakan dia tertekan dengan kerjanya, dia tidak boleh tidur pada waktu malam,” kata Kenneth Kong, pengurus pemasaran dan pembangunan perniagaan ulu travel, penganjur lawatan bas.

“Tetapi apabila dia menaiki bas, dia dapat tidur lena. Perkongsiannya memberi inspirasi kepada kami untuk mencipta lawatan ini yang membolehkan penumpang hanya tidur di dalam bas.”

Tiket berharga antara AS$13 hingga AS$51 setiap orang, bergantung kepada sama ada mereka memilih tempat duduk di dek atas atau bawah. Beg berisi kudap-kudapan untuk penumpang termasuk penutup mata dan penyumbat telinga untuk tidur yang lebih lena.

Seorang penumpang bergambar di hadapan bas dua tingkat yang menawarkan lawatan bas Hong Kong baharu untuk tidur dalam masa yang singkat. – AP
Beberapa penumpang berbaris untuk menaiki bas. – AP

‘Sleeping Bus Tour’ pertama kali dilancarkan penuh dengan tempahan. Beberapa penumpang datang bersiap sedia, membawa selimut sendiri dan menukar kasut kepada selipar, manakala yang lain membawa bantal perjalanan.

“Saya telah mengalami insomnia jadi saya di sini untuk mencuba dan tidur lena,” kata Anson Kong, 25, salah seorang penumpang dalam lawatan bas pertama.

Dia berkata lawatan itu adalah idea yang baik dan ‘lebih menarik’ daripada yang dia jangkakan.

Pada lawatan pertama itu, bas berhenti supaya penumpang boleh mengambil gambar di tempat-tempat indah di Pulau Lantau di bandar ini. Satu perhentian ialah kawasan penyelenggaraan pesawat berhampiran lapangan terbang Hong Kong, di mana penumpang boleh berswafoto dengan latar belakang pesawat.

Seorang lagi penumpang, Marco Yung, berkata dia menyertai lawatan itu kerana dia biasanya tertidur dalam perjalanan bas jarak jauh, berkata ia adalah ‘peluang hebat’ untuk tidur.

Kecenderungan untuk tidur dalam pengangkutan awam adalah penyaman udara, menurut Dr Shirley Li, penyelidik utama Sleep Research Clinic and Laboratory di Universiti Hong Kong.

“Penduduk di Hong Kong tidak mempunyai masa yang cukup untuk tidur,” kata Li. “Itulah sebabnya kita perlu menggunakan waktu lain untuk tidur, iaitu perjalanan harian kita, terutamanya apabila kita melakukan perjalanan dengan pengangkutan awam.”

“Bagi sesetengah orang, mereka mungkin cenderung mengaitkan pengangkutan awam dengan tidur mereka. Dan itulah sebabnya mereka mendapati lebih mudah untuk tertidur di dalam bas,” katanya. – AP