Lawatan erat hubungan perdagangan, sekuriti

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 APRIL – Setiausaha Luar United Kingdom, Dominic Raab mengadakan lawatan ke Negara Brunei Darussalam dan Indonesia bermula hari ini hingga 9 April untuk menjalinkan hubungan perdagangan dan sekuriti yang lebih erat dengan kedua-dua buah negara sambil menangani cabaran global utama seperti pandemik COVID-19, perubahan iklim dan rampasan kuasa di Myanmar.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tinggi British di Negara Brunei Darussalam, di sini, hari ini, lawatan berkenaan merupakan lawatan keempat Dominic Raab ke Asia Tenggara sebagai setiausaha luar dan yang pertama sejak penerbitan Integrated Review yang meletakkan kepentingan Indo-Pasifik.

Kenyataan juga menyatakan bahawa pada lewat 2021, Kumpulan Carrier Strike UK yang diketuai oleh HMS Queen Elizabeth juga akan mengadakan lawatan sulungnya ke rantau ini.

Kenyataan menyatakan bahawa di Jakarta, Dominic Raab telah bertemu dengan Presiden Republik Indonesia, Joko Widodo dan Menteri Luar, Retno Marsudi untuk membincangkan kerjasama perdagangan UK-Indonesia yang berkembang di mana ia kini bernilai £2.7 bilion setahun.

Beliau juga telah berjumpa dengan Menteri Kesihatan, Budi Sadikin di mana mereka membincangkan kepentingan kolaborasi antarabangsa dalam kesiapsiagaan pandemik.

Lawatan Dominic Raab ke Negara Brunei Darussalam dan Indonesia adalah untuk menjalinkan hubungan perdagangan dan sekuriti yang lebih erat. – Gambar serahan Suruhanjaya Tinggi British

Kenyataan menyatakan bahawa dalam perjumpaan terakhirnya di Jakarta, Dominic Raab berbincang dengan Setiausaha Agung ASEAN, Dato Paduka Lim Jock Hoi tatkala UK berharap untuk mengembangkan hubungan yang lebih erat dengan blok serantau utama berkenaan.

Menurut kenyataan itu, Dominic Raab akan berkunjung ke negara Komanwel dan pengerusi ASEAN, Negara Brunei Darussalam bagi beberapa perjumpaan peringkat tinggi untuk membincangkan mengenai perdagangan, iklim dan isu-isu sekuriti.

Mengulas mengenai lawatan berkenaan, Dominic Raab dipetik menyatakan bahawa ia merupakan lawatan keempatnya ke rantau ini dan menyatakan bahawa Indo-Pasifik amat penting bagi UK untuk mencengkam peluang-peluang ekonomi dan bangkit menghadapi cabaran-cabaran baharu yang akan datang.

Beliau turut menyatakan bahawa mereka juga mendalamkan lagi hubungan perdagangan dan UK akan melabur dalam kerjasama jangka panjang sebagai kuasa untuk kebaikan di rantau berkenaan.

Kenyataan seterusnya menyatakan bahawa di ibu negara Negara Brunei Darussalam, Bandar Seri Begawan, Dominic Raab akan mengadap kehadapan majlis Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam.

Kenyataan juga menyatakan bahawa beliau akan berjumpa dengan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah dan Menteri Hal Ehwal Luar Negeri Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Erywan bin Pehin Datu Pekerma Jaya Haji Mohd Yusof di mana perdagangan adalah agenda perjumpaan dengan Brunei merupakan ahli kepada Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), yang UK berharap untuk sertai.

Beliau kemudian akan menyertai sesi Dialog Menteri UK-ASEAN ke-2 untuk meneroka status rakan dialog bagi UK sebelum pulang ke United Kingdom.