Lawatan ke Panmunjom di sempadan antara Korea dibuka semula

SEOUL, 19 OKT – Program lawatan ke perkampungan Panmunjom terletak di sempadan antara Korea Selatan dan Korea Utara akan dibuka semula awal bulan depan, selepas ditutup lebih setahun akibat demam babi Afrika (ASF), kata Kementerian Perpaduan hari ini, lapor agensi berita Yonhap.

Lawatan ke Kawasan Keselamatan Bersama (JSA) dan kawasan lain di dalam Zon Bebas Tentera (DMZ) dijadual dibuka semula pada 4 November dan pembukaan rasmi akan dibuat dua hari kemudian, kata kementerian itu.

Kementerian juga merancang melonggarkan sekatan dengan melanjutkan masa pendaftaran dan membenarkan individu atau keluarga membuat permohonan.

Tahun lalu, lawatan ke kawasan itu hanya dibuka kepada pengunjung yang mendaftar dalam kumpulan seramai 30 hingga 40 orang.

“Program lawatan baharu itu akan menjadi asas untuk mencapai kebebasan Panmunjom seperti yang dipersetujui dalam Deklarasi Panmunjom 2018 dan perjanjian ketenteraan,” kata kementerian.

Kementerian berkata tiada kes ASF dilaporkan di Paju sejak Jun, walaupun baru-baru ini terdapat kes di daerah Hwacheon di timur laut negara itu. – Bernama