Lawatan pertama diplomat tertinggi Israel di Maghribi

BAITULMAQDIS, 11 OGOS – Diplomat tertinggi Israel tiba di Maghribi hari ini sebagai lawatan pertama oleh seorang pegawai kanan dari negara Yahudi sejak kedua-dua pihak bersetuju untuk menormalkan hubungan tahun lalu.

Menteri Luar Negeri Israel, Yair Lapid dijangka bertemu hari ini dengan rakan sejawatannya dari Maghribi, Nasser Bourita, dan membuka perwakilan diplomatik esok di ibu kota Rabat.

“Kami telah mendarat di Maghribi. Bangga mewakili Israel semasa lawatan bersejarah ini,” lapid Lapid di Twitter ketika penerbangannya yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan nasional Israel El Al tiba.

Israel dan Maghribi menormalkan hubungan tahun lalu setelah presiden AS, Donald Trump mengakui kedaulatan Maghribi di Sahara Barat. Maghribi adalah negara Arab keempat yang menjalin hubungan dengan Israel tahun lalu setelah Emiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Sudan. Langkah itu menimbulkan kemarahan orang-orang Palestin kerana menghancurkan konsensus Arab yang sudah lama bahawa tidak seharusnya ada normalisasi sehingga Israel menyetujui perdamaian yang menyeluruh dan berkekalan.

Delegasi Israel dijangka mengunjungi makam kerajaan di mana raja-raja Hassan II dan Mohammed V dikebumikan, sebelum pertemuan dua hala antara Lapid dan Bourita.

Lapid juga dijangka mengunjungi rumah ibadat Beth-El di Casablanca dalam lawatan dua hari, kata kementerian luar Israel. – AFP