Friday, December 2, 2022
23.8 C
Brunei

-

Lawatan sambil belajar ke Bank Baiduri

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 NOV – Dalam usaha untuk memupuk generasi yang celik kewangan, Bank Baiduri mengalu-alukan lawatan sambil belajar para pelajar dari Sekolah Menengah Chung Ching (CCMS), Seria dan Sekolah Menengah Lambak Kiri (SMLK) di ibu pejabat bank tersebut, baru-baru ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Bank Baiduri, hari ini, lawatan secara berasingan itu adalah sebahagian aktiviti akhir tahun kedua-dua sekolah berkenaan dengan penglibatan seramai 21 pelajar Tahun 10 dari CCMS dan 26 pelajar Tahun 7 dari SMLK di samping guru-guru mereka.

Sesi lawatan merangkumi pengenalan Kumpulan Bank Baiduri yang dikendalikan oleh pegawai-pegawai dari Bahagian Pemasaran dan Komunikasi Strategik kumpulan bank tersebut, yang menjelaskan sejarah ringkas bank, penawaran produk utama dan inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Turut diketengahkan adalah ceramah kewangan interaktif oleh ahli-ahli pasukan dari Bahagian Pengurusan Harta, yang menghuraikan kepentingan perancangan kewangan sejak usia kecil. Mereka juga memperkenalkan beberapa alat kewangan asas untuk membantu golongan muda menabung. Para pelajar juga berpeluang bermain permainan di platform interaktif Kahoot untuk mengukuhkan pemahaman mereka tentang konsep yang diperkenalkan.

Rombongan dari Sekolah Menengah Chung Ching bergambar ramai semasa lawatan berkenaan. – Gambar serahan Bank Baiduri
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -