Lawatan sambil belajar ke kilang gentian kaca China

SUEZ, MESIR – “Saya tidak pernah menyangka produk gentian kaca begitu dekat dengan kehidupan seharian kita! Proses pembuatan di sini sangat mengagumkan!” kata Veronica Wael, seorang pelajar bahasa Cina di Institut Confucius Universiti Terusan Suez di Mesir, ketika melawat pengeluar gergasi gentian kaca China Jushi.

Sekurang-kurangnya 60 guru dan pelajar dari Institut Confucius di Universiti Terusan Suez dan Jabatan Bahasa dan Kesusasteraan Cina di Universiti British di Mesir baru-baru ini melawat Jushi Mesir, yang terletak di Zon Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan TEDA Suez China-Mesir.

Pengunjung kagum bukan sahaja dengan pelbagai aplikasi di mana produk gentian kaca boleh digunakan, variasi dari aeroangkasa hingga barangan isi rumah, tetapi juga dengan skala dan automasi mekanikal tapak pembuatan dan teknologi canggih.

Dalam bengkel dengan suhu dan kelembapan yang berterusan, beberapa pelajar bertanya kepada pekerja Mesir tentang fungsi dan kegunaan pelbagai mesin. Sementara itu, di barisan perhimpunan, beberapa yang lain merakam detik-detik melawat dengan telefon bimbit mereka.

Lawatan hampir setengah jam membolehkan semua orang mendapat pegangan asas langkah pengeluaran gentian kaca daripada bahan mentah kepada produk siap. Mereka juga mengetahui Jushi Mesir sepenuhnya memiliki teknologi teras bebas pengeluaran gentian kaca dan telah melatih sejumlah besar pekerja profesional di Mesir.

Pelajar Mesir melawat kilang pengeluar gentian kaca China Jushi Mesir, yang terletak di Zon Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan TEDA Suez China-Mesir. – Xinhua

“Keluaran China benar-benar menakjubkan dan ia menunjukkan betapa hebatnya sains dan teknologi,” kata Sandra Ghattas, seorang pelajar Mesir kepada Xinhua semasa lawatan di dalam kilang itu.

Diiringi oleh Wu Ping, pengurus besar Jushi Mesir, para pelajar mempunyai pemahaman yang lebih mendalam tentang struktur perniagaan syarikat, rancangan masa depan untuk kilang itu dan ciri-ciri pengeluaran gentian kaca yang memerlukan teknologi tinggi dan pelaburan besar.

Dengan bantuan Jushi, Mesir telah menjadi salah satu pengeluar dan pengeksport gentian kaca terbesar di dunia.

Ditubuhkan pada Januari 2012, pangkalan pengeluaran gentian kaca berskala besar Jushi Mesir meliputi kawasan seluas 360,000 meter persegi, dengan pengeluaran tahunan lebih daripada 200,000 tan, menurut Wu.

“Ini adalah barisan pengeluaran gentian kaca berskala besar pertama yang dibina di luar negara oleh China, yang bukan sahaja mengisi jurang pembuatan gentian kaca di rantau Timur Tengah dan Afrika Utara, tetapi juga mendorong ke hadapan strategi pengantarabangsaan industri gentian kaca China,” kata Wu.

Selepas lawatan itu, para pelajar juga merasai seni kaligrafi tradisional Cina dan pemotongan kertas di dewan aktiviti kilang itu. Beberapa karya seni yang dibuat ‘Tahun Baharu’ dan ‘Musim Bunga’ dalam aksara Cina.

Selepas itu, di atas pentas dewan yang sama, beberapa pelajar Mesir berbakat yang berminat dan biasa dengan budaya Cina mempersembahkan seni mempertahankan diri Cina, tarian dan lagu-lagu popular, menandakan penutup yang menggembirakan bagi lawatan yang tidak dapat dilupakan.

“Saya berharap melalui aktiviti sebegini, lebih ramai bakat muda di Mesir dapat belajar tentang teknologi pembuatan termaju China, dan ini juga merupakan tanggungjawab perusahaan China kami di luar negara,” kata Wu kepada Xinhua, sambil menyatakan pelajar Mesir yang fasih dengan Bahasa Cina dialu-alukan untuk menyertai perusahaan yang dibiayai Cina di Mesir.

“Saya akan cuba yang terbaik untuk belajar Bahasa Cina dan saya tidak sabar untuk menyertai perusahaan Cina suatu hari nanti untuk pengalaman baharu,” kata Wael. – Xinhua