Lawatan tambah pengetahuan pengakap wanita

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 SEPT – Sempena Perkhemahan Pengakap Perempuan kali pertama, baru-baru ini, lebih 90 orang ahli pengakap dan pemimpin pengakap dari keempat-empat daerah telah mengadakan lawatan sambil belajar ke beberapa tempat menarik di negara ini.

Tempat-tempat yang dilawati termasuk Pusat Latihan Kesenian dan Pertukangan Tangan Brunei di Bandar Seri Begawan dan Pusat Biodiversiti Marin, Pantai
Meragang.

Dalam lawatan ke Pusat Latihan Kesenian dan Pertukangan Tangan Brunei, rombongan yang diketuai oleh Pesuruhjaya Pengakap Wanita, Hajah Nor Rahmat binti Haji Sidin selaku kem komandan telah disambut oleh pegawai Kesenian di pusat berkenaan yang kemudiannya menyampaikan taklimat pendek sebelum dibawa ke galeri untuk  meninjau bengkel tradisional yang memaparkan aktiviti menenun kain, menganyam, pertukangan perak, pertukangan tembaga, pembuatan keris, tasbih, seni ukiran dan songkok.

Antara tujuan lawatan adalah untuk mengetahui sejarah, latar belakang dan warisan budaya Brunei Darussalam serta melihat lebih dekat bahan pameran dan galeri di pusat berkenaan di samping bagi memberikan pendedahan mengenai kursus-kursus yang ditawarkan di pusat itu.

Seterusnya, rombongan membuat lawatan ke Pusat Biodiversiti Marin di mana mereka mendengarkan taklimat mengenai pelbagai spesies penyu laut yang terdapat di perairan Brunei serta program pemuliharaannya.

Ia bertujuan untuk memberi peluang kepada ahli-ahli pengakap untuk mendekatkan diri dengan spesies penyu Brunei di samping memberikan pengetahuan mengenai ancaman terhadap spesies penyu tersebut.

Ahli-ahli pengakap wanita ketika lawatan ke Pusat Biodiversiti Marin.