Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Lebih 10 belon AS terbang di China

  BEIJING, 13 FEB – China hari ini berkata lebih 10 belon beraltitud tinggi AS telah terbang di ruang udaranya sepanjang tahun lalu tanpa kebenaran, berikutan tuduhan Washington bahawa Beijing mengendalikan kumpulan belon pengawasan di seluruh dunia.

  Dakwaan China itu muncul selepas AS menembak jatuh belon pengintip China yang disyaki melintas dari Alaska ke Carolina Selatan, mencetuskan krisis baharu dalam hubungan dua hala yang telah melonjak ke tahap terendah dalam beberapa dekad.

  Jurucakap Kementerian Luar, Wang Wenbin tidak memberikan butiran mengenai dakwaan belon AS, bagaimana ia telah ditangani atau sama ada ia mempunyai hubungan kerajaan atau tentera.

  “Ia adalah perkara biasa bagi belon AS memasuki ruang udara negara lain secara haram,” kata Wang pada taklimat harian. “Sejak tahun lepas, belon beraltitud tinggi AS telah terbang secara haram di atas ruang udara China lebih daripada 10 kali tanpa kelulusan pihak berkuasa China.”

  Wang berkata AS harus “muhasabah diri terlebih dahulu dan mengubah haluan, bukannya memburuk-burukkan dan mencetuskan konfrontasi.”

  China berkata belon yang ditembak jatuh oleh AS adalah kapal udara tanpa pemandu yang dibuat untuk penyelidikan meteorologi yang telah diterbangkan. Ia telah menuduh AS bertindak keterlaluan dengan menembak jatuh dan mengancam untuk mengambil tindakan yang tidak dinyatakan sebagai tindak balas.

  Susulan insiden itu, Setiausaha Negara AS, Antony Blinken membatalkan lawatan ke Beijing yang diharapkan ramai akan menghalang kemerosotan mendadak dalam hubungan ke atas Taiwan, perdagangan, hak asasi manusia dan tindakan mengancam China di Laut China Selatan yang dipertikaikan. – AP

  Jurucakap China, Wang Wenbin semasa taklimat media di pejabat Kementerian Luar Negeri di Beijing, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...