Lebih $10,000 untuk bantu pembelajaran online UBD

Gambar serahan UBD

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 APRIL – Dalam menyokong pembelajaran dalam talian bagi pelajar kurang berkemampuan di Universiti Brunei Darussalam (UBD), sejumlah penderma termasuk alumni UBD, Kelab Berbasikal 673, penderma korporat dan individu telah menyumbangkan sejumlah $10,139.86.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan UBD, dana berkenaan akan membantu pelajar-pelajar terutamanya daripada keluarga yang kurang berkemampuan yang berdepan cabaran-cabaran pendidikan dalam talian.

Ia akan digunakan untuk menyediakan subsidi bagi tambah nilai data dan kad-kad SIM bagi sambungan internet mudah alih terutamanya yang tidak mempunyai jalur lebar kekal di rumah.

Di samping itu, tambah kenyataan, UBD juga meminjamkan komputer-komputer kepada para pelajar untuk penggunaan dalam tempoh beberapa bulan mendatang bagi menyokong lagi pembelajaran dalam talian.

Penolong Naib Canselor (Korporat dan Pentadbiran), Hajah Rubiah binti Haji Yacub dalam kenyataan itu memuji sokongan daripada alumni UBD.

UBD telah melancarkan pembelajaran dalam talian susulan kes pertama COVID-19 dilaporkan di negara ini.
Sumbangan yang diterima akan digunakan bagi menyediakan tambah nilai data dan kad SIM bagi sambungan internet mudah alih.

Beliau berkata, sumbangan mereka yang bermurah hati, di samping sokongan berterusan mereka adalah penting dalam memastikan kelangsungan penduduk dalam masa yang sukar ini.

“Kami di UBD ingin mengucapkan terima kasih kepada semua alumni, Kelab Berbasikal 673, penderma-penderma korporat dan individu sumbangan dan kebimbangan me-reka kepada pendidikan belia kita,” ujar beliau.

Kenyataan menyatakan, dengan pelancaran pembelajaran dalam talian sepenuh akibat pandemik COVID-19 yang melanda seluruh dunia termasuk Brunei Darussalam, UBD telah menjalankan tinjauan untuk mendapatkan maklum balas mengenai pengalaman pembelajaran pelajar.

Menerusi tinjauan itu, UBD telah mengenal pasti sekurang-kurangnya 170 orang pelajar yang tidak mempunyai jalur lebar tetap di rumah dan sejumlah lagi pelajar tidak mempu-
nyai peranti seperti komputer atau telefon mudah alih.

Di samping itu, kebanyakan pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah berdepan kesukaran dengan kos memuat turun bahan-bahan kursus dan menyertai kuliah-kuliah dalam talian dengan sebilangannya terlepas kelas-kelas dalam talian.