Sunday, December 4, 2022
23.3 C
Brunei

-

Lebih 20 acara sedia diusahakan

Oleh Normazlina M.D

 

TUTONG, 19 Julai – Bagi mengenali potensi-potensi yang ada di negara ini dalam menarik minat pelancong luar dan penduduk tempatan bercuti, lebih daripada 20 acara dan kegiatan telah disusun dan sedang giat dirundingkan dengan pihak-pihak berkepentingan di keempat-empat daerah.

Perkara tersebut dijelaskan oleh Timbalan Setiausaha Tetap di Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP), Awang Wardi bin Haji Mohammad Ali ketika ditemu bual oleh pihak Media Permata di sini, hari ini.

Awang Wardi menjelaskan, antara yang akan diadakan ialah Bandarku Ceria di keempat-empat daerah, Acara Regata di Daerah Tutong, Ekspedisi Berbasikal di Daerah Belait menuju ke Daerah Brunei dan Muara dan Ekspedisi Night Run di Daerah Temburong.

Selain itu, Daerah Brunei dan Muara akan memperkenalkan tempat-tempat baru seperti Eco-Corridor, Jambatan Sungai Kebun dan beberapa destinasi pelancongan lain.

Awang Wardi ketika ditemu bual oleh pihak Media Permata.
Awang Wardi ketika ditemu bual oleh pihak Media Permata.

Beliau berharap dengan kerjasama yang diberikan oleh pihak-pihak berkenaan sama ada daripada pihak agensi kerajaan, swasta dan badan perseorangan akan dapat membukakan peluang-peluang perniagaan dan kerjasama yang erat untuk menjadikan Negara Brunei Darussalam sebagai destinasi pilihan.

Strategi yang disusun pada masa ini ialah KSSUP akan mengadakan Promosi ‘Brunei December Festival’ dalam masa terdekat yang mana promosi berkenaan akan membolehkan orang ramai termasuklah pelancong-pelancong mengaturkan percutian mereka di negara ini.

Beliau turut menyarankan agar orang ramai akan dapat sama-sama mendukung dan menyokong kegiatan-kegiatan yang telah pun disusun oleh Badan Pelancongan Brunei bagi memastikan ia berjalan dengan penuh cemerlang, serta memberi peluang kepada masyarakat di dalam dan luar negara untuk mengenali Negara Brunei Darussalam dengan lebih dalam lagi.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -