Lebih 20,000 sampel sudah diuji

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JUN – Walaupun Brunei sudah pun memasuki hari ke-29 tanpa kes jangkitan baharu COVID-19, pengujian bagi virus SARS-CoV-2 masih diteruskan yang mana dalam tempoh 24 jam lalu, sebanyak 414 sampel telah dijalankan yang membawa jumlah keseluruhannya kepada 20,619 sejak Januari 2020.

Perkara tersebut telah dikongsikan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam yang berlangsung di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini. Yang Berhormat Dato turut mengongsikan jumlah keseluruhan kes COVID-19 di negara ini kekal seramai 141 orang dengan tidak ada kes baharu dilaporkan hari ini, manakala jumlah kes yang telah sembuh kekal seramai 138 orang.

“Pada masa ini, hanya satu kes aktif masih dirawat di Pusat Pengasingan Kebangsaan.

“Beliau masih dalam keadaan kritikal dan memerlukan bantuan mesin tambahan heart/lung machine (ECMO) dan mesin pernafasan. Sama-samalah kita berdoa semoga Allah SWT memberikan kesembuhan sepenuhnya kepada beliau. Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alamin,” pohon Yang Berhormat Menteri Kesihatan.

Dalam sidang media itu juga, beliau turut menyatakan orang ramai yang telah mendaftar sebagai pengguna aplikasi BruHealth sudah pun mencapai 275,743 pengguna, manakala syarikat dan premis adalah sebanyak 5,661 buah. Untuk maklumat lanjut dan perkemba- ngan terkini, orang ramai boleh melayari laman web Kementerian Kesihatan iaitu www.moh.gov.bn atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 atau melalui aplikasi healthinfo.gov.bn.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa sidang media berkenaan.