Lebih 3,000 daftar kelahiran lewat – JPN

KUCHING, 11 NOV – Lebih 3,000 pendaftaran lewat kelahiran dicatat di Sarawak setiap tahun, kata Ketua Pengarah Pendaftaran Negara (JPN), Datuk Ruslin Jusoh.

Beliau berkata, Sarawak juga merekodkan kadar daftar kelahiran lewat kedua tertinggi di Malaysia selepas Sabah. “Faktor utama pendaftaran lewat kelahiran di Sarawak ini kerana mereka tinggal di kawasan pedalaman dan kebanyakannya tidak mampu datang ke pejabat JPN kerana masalah logistik dan kos yang tinggi,” katanya kepada media selepas mengadakan kunjungan hormat ke atas Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg di Bangunan DUN Sarawak, hari ini.

Antara perkara utama yang disentuh pada pertemuan itu ialah pendaftaran lewat kelahiran di mana JPN telah membuat penambahbaikan prosedur operasi standard (SOP) dan mendapat beberapa aduan daripada pihak awam yang melahirkan kebimbangan bahawa pihak kerajaan akan memberhentikan pendaftaran lewat. “Sebenarnya kita tidak memberhentikan pendaftaran lewat sebaliknya kita memperkemaskan prosedur kelulusan daftar lewat kelahiran di mana sebelum ini di Semenanjung Malaysia, kuasa kelulusan diberi kepada pengarah negeri dan setelah SOP baharu dikuatkuasa, kuasa membuat kelulusan adalah di peringkat ibu pejabat.

Mengulas lanjut, beliau berkata bagi Semenanjung Malaysia, pendaftaran untuk satu kelahiran perlu dibuat dalam tempoh 60 hari dan selepas tempoh itu, ia dikira sebagai pendaftaran lewat kelahiran. “Di Sarawak, berdasarkan akta sedia ada, pendaftaran bagi satu kelahiran perlu dibuat dalam tempoh 42 hari. Apabila berakhir tempoh itu, mereka akan melalui beberapa proses ‘checklist’ yang berbeza untuk menentukan kesahihan kelahiran itu,” katanya. – Bernama

Ketua Pengarah Pendaftaran Negara Datuk Ruslin Jusoh ditemu ramah media selepas melakukan kunjungan hormat terhadap Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg di Dewan Undangan Negeri Sarawak kelmarin. – Bernama