Lebih 40 peratus lengkap dua dos vaksin

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 OKT – Sebanyak 188 kes baharu jangkitan COVID-19 telah dicatatkan di Negara Brunei Darussalam, hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes COVID-19 kepada 7,904.

Daripada jumlah tersebut, terdapat 45 tambahan kes baharu kepada 17 kluster aktif yang sedia ada yang merupakan kontak-kontak terdekat kepada beberapa kes positif sebelumnya.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar mengongsikan statistik itu dalam Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam yang berlangsung di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini, yang turut dihadiri oleh Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali bin Apong.

Menurut Yang Berhormat Dato lagi, terdapat enam kluster baharu telah dikesan dan empat daripadanya adalah kluster rumah persendirian yang membabitkan 32 kes.

“Manakala dua kluster iaitu Kluster Fazrul Sdn Bhd dan Kluster Kamal Sdn Bhd adalah kluster tempat kerja yang melibatkan 17 kes,” ujarnya.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali dan Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham semasa menghadiri sidang media jangkitan COVID-19 di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, kelmarin. – Gambar oleh Muiz Matdani

Dengan tambahan kluster-kluster baharu tersebut, kini terdapat sebanyak 142 kluster aktif.
Manakala, terdapat 94 kes baharu yang masih dalam siasatan bagi mengenal pasti sumber jangkitan.

“Dalam pada itu, 176 kes telah disahkan sembuh pada hari ini yang membawa jumlah kes yang sembuh di Negara Brunei Darussalam kepada 5,501 kes manakala jumlah kes aktif ialah sebanyak 2,343 kes,” jelas Yang Berhormat Dato lagi.

Dalam kalangan kes-kes yang sedang ada dalam rawatan sekarang, menurut beliau, lapan kes adalah dalam kategori 5 dan sedang dirawat di unit rawatan intensif.

“Kesemua mereka memerlukan bantuan mesin pernafasan (artificial ventilation) dengan dua kes memerlukan bantuan mesin tambahan heart-lung machine (ECMO).

“Sementara itu, 32 kes lain dikategorikan dalam kategori 4 iaitu yang memerlukan bantuan oksigen dan di bawah pemantauan rapi,” katanya.

Sementara itu, dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 4,687 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 374,059 ujian.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan turut mengongsikan bahawa pada 3 Oktober, seramai 2,508 orang telah menerima suntikan vaksin COVID-19.

Ini bermakna, di bawah Program Vaksinasi Kebangsaan, sebanyak 304,668 orang telah menerima satu dos vaksin COVID-19 iaitu 67.2 peratus daripada jumlah penduduk negara.

Manakala, 199,674 orang telah melengkapkan dua dos vaksin COVID-19 iaitu 44 peratus daripada jumlah penduduk negara, tambah beliau.