Lebih 400 tidak hadir perjanjian vaksinasi

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 SEPT – Seramai 438 orang yang telah diganjakkan tempahan vaksinasi gagal hadir di Pusat Vaksinasi Stadium Tertutup kelmarin.

Sehubungan itu, orang ramai diingatkan memeriksa perjanjian vaksinasi mereka melalui aplikasi BruHealth atau pesanan ringkas (SMS) dari semasa ke semasa bagi memastikan tarikh tempahan perjanjian dan tempat vaksinasi mereka tepat serta menghadirkan diri.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar menekankan perkara itu pada sidang media di Dewan Al-’Afiah Kementerian Kesihatan hari ini.

Menurut Yang Berhormat Dato lagi, proses menganjakkan tempahan slot suntikan vaksinasi bagi mereka yang terjejas akibat penangguhan pemberian vaksin dos pertama COVID-19 masih giat dijalankan secara berperingkat. Manakala ada juga tempahan yang dipindahkan ke pusat vaksinasi lain.

“Mereka yang tidak dapat menghadirkan diri pada tarikh tempahan atau telah membuat tempahan lain adalah dinasihatkan untuk membatalkan tempahan tersebut bagi memberikan peluang kepada orang lain yang boleh memanfaatkan slot-slot berkenaan,” tambah Yang Berhormat Dato.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan menyeru orang ramai memeriksa perjanjian vaksinasi mereka. – Gambar oleh Muiz Matdani