Friday, December 9, 2022
22.3 C
Brunei

-

Lebih 42 juta rakyat AS mula mengundi

WASHINGTON, 8 NOV – Lebih 42 juta rakyat Amerika Syarikat (AS) telah membuang undi awal hari ini, menjelang pilihan raya pertengahan penggal, mengatasi jumlah dari tahun 2018.

Menurut Projek Pilihan Raya AS, setakat semalam, terdapat lebih daripada 19.3 undi awal dibuat secara bersemuka dan 22.7 juta melalui pos dengan jumlah keseluruhan 42.03 juta.

Ia berkata seramai 39.1 juta orang telah mengundi, angka yang sama pada separuh penggal 2018.

Rakyat Amerika mengundi hari ini untuk memilih 435 ahli Dewan Rakyat, satu pertiga daripada Dewan Negara dan beberapa jawatan negeri dan tempatan.

Kebanyakan daripada 50 negeri AS membenarkan pengundi membuang undi awal, sama ada secara bersemuka atau melalui surat, satu amalan yang diguna pakai semasa pilihan raya presiden 2020, yang diadakan pada kemuncak pandemik COVID-19.

Bagaimanapun, penggubal undang-undang Republikan telah mengemukakan bantahan teknikal terhadap pengundian awal di beberapa negeri, di mana pilihan raya boleh ditutup.

Di Pennsylvania, sebagai contoh, Mahkamah Agung Negeri telah memutuskan bahawa undian surat masuk tidak boleh dikira jika mereka tidak mempunyai tarikh bertulis pada sampul surat iaitu keputusan yang berpotensi menjejaskan beribu-ribu undi.

Di Wisconsin, undi tidak hadir boleh dibatalkan jika alamat pengundi tidak lengkap. – AFP

Para pengundi mula mengisi kertas undi di sebuah stesen mengundi di Muzium Brooklyn ketika pintu dibuka untuk pilihan raya pertengahan penggal di New York, kelmarin. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -