Lebih 500 tahanan penjara Arizona positif COVID-19

LOS ANGELES, 6 OGOS – Lebih daripada 500 tahanan dengan hampir separuh penduduk sebuah penjara di negeri Arizona AS telah disahkan positif COVID-19, kata para pegawai, sementara di penjara California virus itu telah membunuh 22 orang.

Jabatan Pembetulan Arizona mengatakan kelmarin bahawa 517 banduan di penjara ASPC-Tucson Whetstone telah disahkan positif COVID-19.

“Mereka yang dipenjara kini ditempatkan di kawasan berasingan dan menerima rawatan perubatan yang sesuai.

“Mereka tidak akan dibenarkan untuk berkumpul sehingga mereka menjalani ujian perubatan,” menurut kenyataannya.

Wabak COVID-19 telah melanda penjara AS dan pegawai penjara, tempat tinggal penduduk penjara terbesar di dunia, yang terdiri daripada 2.3 juta tahanan.

Pegawai tidak dapat memaksa melakukan penjarakan sosial yang cukup di dalam sel yang sesak dan menghadapi kekurangan kakitangan perubatan dan alat pelindung diri.

Arizona, dengan keramaian penduduk 7.3 juta, telah melaporkan lebih dari 180,000 kes COVID-19, di mana 1,429 antaranya di penjara. Tujuh kematian COVID-19 di penjara negeri itu.

California bagaimanapun telah melaporkan 51 kematian di antaranya tahanan, termasuk 22 di penjara San Quentin yang terkenal di utara San Francisco. – AFP

Pegawai Jabatan Penjara dan Pemulihan California (CDCR) memakai topeng penutup mulut dan hidung di pintu depan Penjara Negeri San Quentin, California. Lebih daripada 500 tahanan penjara di negeri Arizona AS positif COVID-19. – AFP