Lebih 700 terkorban akibat gempa

PORT-AU-PRINCE, 15 OGOS – Petugas penyelamat berusaha mencari mangsa yang terselamat setelah gempa kuat berskala 7.2 magnitud melanda Haiti, membunuh sekurang-kurangnya 724 dan memusnahkan bangunan di negara Caribbean yang sering dilanda bencana dan masih belum pulih dari kemusnahan gempa pada 2010.

Pusat gempa, yang menggegarkan kediaman dan penduduk tempatan yang ketakutan lari untuk menyelamatkan diri semalam, berada kira-kira 160 kilometer di sebelah barat pusat ibu kota Port-au-Prince yang padat dengan penduduk.

Kedai-kedai perniagaan, sekolah dan kediaman hancur dalam gempa dan memerangkap ratusan mangsa di bawah runtuhan serta menyebabkan sekurang-kurangnya 1,800 orang cedera, menurut agensi perlindungan awam negara itu.

Para penyelamat berlumba untuk mencari mangsa yang masih hidup, di mana agensi tersebut mengatakan bahawa usaha dilakukan oleh ‘penyelamat profesional dan orang awam telah menyelamatkan ramai orang dari runtuhan,’ dan menambah bahawa hospital yang sudah terbeban terus menerima pesakit.

Beberapa jam selepas gempa, agensi itu mengumumkan jumlah kematian meningkat kepada 724 orang, meningkat sepanjang hari daripada laporan pertama iaitu 29 kematian.

Gempa itu terasa di sebahagian besar Caribbean, yang berpunca daripada pusat gempa di semenanjung barat daya Haiti. Agensi perlindungan awam mengatakan sekurang-kurangnya 160 orang terbunuh di bahagian selatan negara itu.

“Banyak rumah musnah, orang terkorban dan ada yang berada di hospital,” kata Christella Saint Hilaire, 21 tahun, yang tinggal berhampiran pusat gempa, kepada AFP.

Hospital-hospital di wilayah yang paling terjejas dilanda gempa itu telah berusaha untuk memberikan rawatan kecemasan dan sekurang-kurangnya tiga lagi hospital penuh, menurut Jerry Chandler, ketua agensi perlindungan awam. – AFP

Orang awam mencari mangsa melalui runtuhan bekas Hotel Manguier setelah gempa melanda di Les Cayes, Haiti semalam. Pekerja penyelamat berusaha mencari mangsa yang terselamat setelah gempa berkekuatan 7.2 magnitud melanda Haiti. – AFP