Lebih 900 lagi pelajar Malaysia masih di Indonesia

JAKARTA, 20 APRIL – Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia memantau rapi keadaan pelajar Malaysia yang masih berada di Indonesia menerusi kerjasama bersama Persatuan Kebangsaan Pelajar-pelajar Malaysia di Indonesia (PKPMI) dan pihak berkuasa tempatan.

Sebanyak 2,799 pelajar Malaysia di Indonesia telah kembali ke tanah air sejak berlakunya penularan pandemik COVID-19, manakala 989 pelajar masih lagi berada di Indonesia, bagi mengikuti pengajian atau sedang menghadapi peperiksaan tahun akhir secara dalam talian atau masih dalam proses penyelesaian visa pelajar.

Duta Besar Malaysia di Indonesia, Datuk Zainal Abidin Bakar berkata pihak kedutaan dan Education Malaysia di Indonesia (EMI) sentiasa berhubung menerusi sidang video bersama wakil-wakil PKPMI di seluruh Indonesia bagi mendapatkan maklumat terkini berkenaan keadaan mereka.

“Kita juga meminta mereka sentiasa mematuhi arahan pihak berkuasa, menjaga kebersihan, melakukan jarakan sosial, selain mendapatkan info terkini berkenaan apa juga masalah yang mereka hadapi untuk kita kenal pasti bentuk-bentuk bantuan yang boleh kita lakukan,” katanya.

Sementara itu, jumlah kematian akibat COVID-19 di Indonesia meningkat kepada 590 kes, dengan lapan lagi kematian berlaku dalam tempoh 24 jam.

Jurucakap Pemerintah Indonesia berkenaan COVID-19, Achmad Yurianto berkata kes positif juga terus meningkat kepada 6,760 kes. – Bernama