Lebih 90,000 dijangka kembali ke sekolah

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 JULAI – Sesi persekolahan peringkat ketiga di institusi-institusi pendidikan di Negara Brunei Darussalam akan bermula pada 4 Julai ini yang menjangka 90,486 orang pelajar akan kembali bersekolah iaitu peningkatan sebanyak 51.2 peratus daripada jumlah peringkat kedua.

Pengembalian operasi peringkat ketiga ini susulan perkembangan semasa wabak COVID-19 di negara ini.

Perkara berkenaan dijelaskan oleh Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Hamzah bin Haji Sulaiman pada Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato seterusnya menjelaskan, sesi persekolahan peringkat ketiga ini melibatkan pelajar-pelajar peringkat sekolah menengah dalam Tahun 7, 9 serta 10 dalam aliran am dan Tahun 12 di pusat tingkatan enam yang di bawah kawalan Kementerian Pendidikan termasuk semua sekolah swasta serta kelima-lima buah sekolah Arab di bawah kawalan Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU).

Manakala itu, bagi sekolah-sekolah antarabangsa pula, ia tertakluk kepada tarikh yang telah ditetapkan oleh institusi masing-masing.

Yang Berhormat Menteri Pendidikan semasa menjelaskan mengenai sesi persekolahan peringkat ketiga, kelmarin.

“Kaedah pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran sesi persekolahan peringkat ketiga ini dikekalkan menggunakan gabungan kaedah secara face-to-face dan secara dalam talian mengikut kesesuaian serta kapasiti sekolah masing-masing,” jelas Yang Berhormat Dato.

Di samping itu, tambah beliau, pihak sekolah dinasihatkan untuk merujuk kepada modaliti yang telah dikongsikan oleh Kementerian Pendidikan bagi pelaksanaan kaedah-kaedah berkenaan.

Yang Berhormat Dato seterusnya menegaskan, dengan lebih ramai lagi pelajar kembali bersekolah di peringkat ini, Kementerian Pendidikan masih menekankan aspek penjarakan sosial dan kebersihan diri serta premis sekolah.

Selain itu, pihak sekolah juga dikehendaki menggunakan garis panduan serta langkah-langkah menjaga keselamatan, kebersihan dan pencegahan yang telah disediakan bagi memastikan kesejahteraan pelajar-pelajar dan warga sekolah adalah terjamin.

Yang Berhormat Dato seterusnya menjelaskan, pada peringkat ketiga ini, pusat-pusat tuisyen dibenarkan beroperasi dengan kapasiti pelajar tidak lebih daripada 10 orang pada setiap sesi pengajaran.

“Langkah-langkah pencegahan seperti pemeriksaan suhu badan dan penggunaan pengimbasan kod QR bagi individu yang keluar masuk dari dan ke premis tuisyen berkenaan hendaklah dilakukan,” tegasnya.

Manakala bagi mereka yang mempunyai simptom dan berada dalam kod merah tidak akan dibenarkan untuk hadir selain pemakaian sebarang jenis penutup mulut dan hidung juga digalakkan.

Dalam pada itu, semasa sesi soal jawab, Yang Berhormat Dato memaklumkan bahawa cuti penggal kedua persekolahan pada September ini masih seperti biasa manakala itu, peperiksaan besar masih lagi diteliti dan mengikut kurikulum yang ada pada masa ini dan perkara berkenaan akan dikongsikan setelah diteliti.

Menyentuh mengenai asrama, beliau berkata, Kementerian Pendidikan pada masa ini belum membenarkan untuk menggunakan asrama tapi diberikan kemudahan pengangkutan dari rumah ke sekolah.