Lebih banyak sekolah ditutup di Perancis

PARIS, 16 SEPT – Lebih banyak sekolah di Perancis ditutup selepas beberapa orang pelajar diuji positif dijangkiti koronavirus, sementara lebih 2,100 kelas individu telah dibatalkan, menurut Menteri Pendidikan, Jean-Michel Blanquer hari ini.

Awal minggu lalu, hanya 28 buah sekolah ditutup sejurus selepas sekolah disambung semula tetapi angka jangkitan tersebut telah melonjak kepada 81 dalam tempoh seminggu lalu.

“Kami mempunyai kira-kira 1,200 kes baharu COVID-19 di kalangan pelajar berbanding minggu lalu,” beritahu Blanquer kepada televisyen LCI. “Kami menutup sekolah sebaik sahaja terdapat tiga kes”.

Beliau memberitahu bahawa penutupan itu hanya sebahagian kecil daripada 60,000 buah sekolah di seluruh Perancis, menggelar permulaan persekolahan tahun baharu ‘kemungkinan yang terbaik memandangkan krisis kesihatan’.

Namun, pegawai Perancis memberi amaran bahawa sekatan baharu mungkin diperlukan bagi membendung peningkatan kes koronavirus yang membimbangkan sejak Ogos.

Lewat semalam, Universiti Montpellier di selatan Perancis berkata mereka telah menggantungkan kelas di sekolah perubatan selepas kira-kira 60 orang pelajar dijangkiti COVID-19 selepas mengadakan satu parti.

Agensi kesihatan Perancis, Sante Public, melaporkan hampir 8,000 kes baharu dalam tempoh 24 jam pada hari ini, penurunan sedikit berbanding lebih daripada 10,000 kes yang dilaporkan pada Sabtu lalu, rekod baharu sejak bermulanya ujian secara meluas.

Ia turut mencatatkan peningkatan jumlah mereka yang dimasukkan ke hospital beberapa minggu kebelakangan ini, kepada 2,713 kes, 479 daripadanya ditempatkan di unit rawatan rapi – dan hampir separuh daripada kes baharu dicatat pada Isnin dan Selasa.

Meskipun jumlah lebih rendah daripada 7,000 orang dalam unit rawatan rapi semasa kemuncak pandemik, kerajaan bersedia untuk hadapi gelombang kedua yang mungkin berlaku semasa cuaca lebih sejuk pada musim luruh. – AFP