Lebih banyak sumbangan disalurkan

Oleh Sim Y. H. Yusrin Junaidi dan Nurdiyanah R.
Gambar serahan Kementerian Kesihatan

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 NOV – Usaha kerajaan terutamanya Kementerian Kesihatan dalam membendung dan menangani penularan wabak COVID-19 di Negara Brunei Darussalam tetap mendapat sokongan dengan sumbangan yang terus disalurkan oleh pelbagai pihak.

Kelmarin, Tabung Bantuan COVID-19 2021 menerima sumbangan berjumlah $3,300 daripada Rabitah Antarabangsa Alumni Al-Azhar Brunei Darussalam, menurut kenyataan Kementerian Kesihatan.

Sumbangan telah diserahkan oleh Ra’es Rabitah Antarabangsa Alumni Al-Azhar Al-Syarif Brunei Darussalam, Dato Seri Setia Haji Abdul Aziz bin Orang Kaya Maharaja Lela Haji Yussof kepada Pemangku Timbalan Setiausaha Tetap (Profesional) di Kementerian Kesihatan, Pengiran Dr Haji Mohd Khalifah bin Pengiran Haji Ismail pada yang berlangsung di Ibu Pejabat Kementerian Kesihatan.

Kumpulan itu telah memulakan kutipan dalam kalangan ahlinya sejak Ogos lalu untuk menambah tabung tersebut.

Kenyataan turut menyatakan bahawa beberapa sumbangan daripada penyumbang-penyumbangan yang terdiri daripada syarikat swasta dan penyumbang persendirian turut diterima pada 4 November lalu.

Pengiran Dr Haji Mohd Khalifah menerima sumbangan daripada Brunei Ophthalmology Society.
Dato Seri Setia Haji Abdul Aziz menyerahkan sumbangan Rabitah Antarabangsa Alumni Al-Azhar Brunei Darussalam kepada Pengiran Dr Haji Mohd Khalifah.
Community for Brunei turut menyerahkan sumbangan daripada McDonald’s. – Gambar serahan BIBD
Sumbangan daripada UBD Corp Sdn Bhd.
Sumbangan daripada kumpulan penyumbang persendirian.

Penderma-penderma berkenaan ialah Wong Ming Chirng, Tan San Leong, Lim Mah Lik, Lim Ping Rok, Lim Chai Huat dan Sarbijt Sing Malanwaring yang menyumbangkan mi segera dan air minum botol serta UBD Corp Sdn Bhd yang menyumbangkan beg pakaian dan almari kayu.

Dalam pada itu, Brunei Ophthalmology Society berjaya mengumpulkan sebanyak $13,240 daripada jualan kumpulan pertama pelitup muka bagi Projek Pelitup Muka kepada Kementerian Kesihatan.

Hasil jualan daripada projek berkenaan telah disumbangkan kepada Tabung Bantuan COVID-19 2021 di mana cek sumbangan telah diserahkan kepada Pengiran Dr Haji
Mohd Khalifah di Ibu Pejabat, Kementerian Kesihatan, kelmarin.

Projek Pelitup Muka Oyen ialah inisiatif komuniti kolaboratif bersama antara Brunei Ophthalmology Society dan Kementerian Kesihatan untuk mempromosikan pemakaian pelitup muka selamat.

Persatuan berkenaan menyatakan, satu jualan pop-up terakhir bagi baki pelitup muka Oyen yang masih dalam stok telah dijadualkan pada 15 November depan di pasaran digital, Community for Brunei.

Sementara itu, Community for Brunei telah menyerahkan sumbangan berupa peralatan keselamatan dan minuman air daripada Pertubuhan Ukur, Jurutera dan Arkitek Negara Brunei Darussalam (PUJA) kepada para penduduk di Kampung Bolkiah B, baru-baru ini.

Penyerahan sumbangan diadakan semasa program vaksinasi bergerak anjuran Kementerian Kesihatan di Pusat Komuniti Belia, kampung berkenaan di mana kakitangan perubatan dan barisan hadapan yang bertugas mengagihkan alat keselamatan tersebut untuk memberi kemudahan dan galakan kepada penduduk kampung tersebut dan sekitarnya untuk mendapatkan vaksin.

Dalam pada itu, PUJA menyumbangkan dana kewangan melalui platform Community for Brunei yang membolehkan kempen membeli pakej penjagaan peralatan keselamatan dan barangan keperluan untuk penduduk kampung tersebut di mana sumbangan berkenaan telah diserahkan kepada 120 penduduk yang mengambil suntikan vaksin pada ketika itu.

Community for Brunei turut menyerahkan sumbangan daripada McDonald’s berupa makanan dan pelitup muka kepada lebih 100 orang penduduk terdiri daripada 40 orang dewasa dan 70 orang kanak-kanak yang menetap di kampung berkenaan yang telah disampaikan oleh wakil Community for Brunei bersama pelari Olimpik Brunei, Awang Muhammad Noor Firdaus Ar-Rasyid bin Haji Mohd Idris serta sukarelawan dari Omni Sports.

Community for Brunei adalah sebahagian daripada inisiatif Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) untuk mencapai Matlamat Pembangunan Mapan PBB.