Ledakan kelahiran anak damit akibat perintah berkurung

JOHANNESBURG – Pemanggil telefon sedang menangis, satu demi satu, wanita di rumah di seluruh pedalaman Zimbabwe mempunyai pertanyaan tentang bilakah perkhidmatan keluarga akan kembali.

Perintah berkurung yang dikenakan untuk membendung penyebaran koronavirus telah meletakkan berjuta-juta wanita di Afrika, Amerika Latin dan di tempat lain daripada jangkauan kawalan kelahiran dan keperluan kesihatan seksual dan reproduktif lain. Terkurung di dalam rumah mereka dengan suami-suami mereka dan yang lain, mereka menghadapi kehamilan yang tidak diingini dan memiliki idea yang sedikit apabila mereka dapat kembali ke dunia luar.

“Dalam masa-masa yang tidak menentu ini, wanita perlu mengawal kehamilan mereka,” kata Abebe Shibru, pengarah negara Zimbabwe untuk Marie Stopes International, kepada media. “Tetapi tidak ada jalan di kawasan luar bandar.”

Lapan belas negara di Afrika telah mengenakan penutupan kebangsaan, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Afrika. Rwanda, negara pertama di sub-Sahara Afrika untuk mengenakannya, di mana negara ini telah memperluaskannya kerana adanya tanda-tanda wabak koronavirus yang berkemungkinan akan berlaku.

Walaupun perancangan keluarga masih ada, pembekal mengatakan wanita takut untuk keluar rumah dan dipukul oleh pasukan keselamatan serta dituduh menentang sekatan. Sementara itu, perkhidmatan penjangkauan untuk menemui wanita luar bandar, telah banyak dihentikan untuk mengelakkan menarik orang ramai dan risiko pekerja-pekerja menyebarkan virus.

Abebe Shibru ketika ditemu bual di Harare pada 7 April lalu. – AP
Seorang wanita menunjukkan sepaket pil kontraseptif yang telah kehabisan stok selama sebulan kerana India yang menjadi sumber mereka, juga dalam perintah berkurung. – AP
Seorang wanita berjalan sambil membawa anak damitnya dan sebaldi air di Harare. – AP

Persekutuan Pelan Induk Antarabangsa (IPPF), dalam laporan Khamis lalu mengatakan lebih dari satu dalam lima klinik anggota telah ditutup kerana pandemik dan sekatan yang berkaitan, termasuk lebih daripada 5,000 klinik bergerak di seluruh 64 negara. Kebanyakannya berada di Asia Selatan dan Afrika, tetapi Amerika Latin dan Eropah telah juga melihat beratus-ratus penutupan.

Dari Pakistan ke Jerman hingga ke Colombia, ahli IPPF mengatakan bahawa mereka telah mengurangkan ujian HIV dan tindak balas keganasan berasaskan jantina dan menghadapi kekurangan alat kontraseptif.

“Mereka mempunyai keperluan yang tidak boleh ditunggu,” kata ketua pengarah IPPF, Alvaro Bermejo, mengenai wanita dalam satu kenyataan, memohon bantuan pemerintah untuk menyediakan peralatan perlindungan untuk membolehkan penjagaan intim.

Bagi kebanyakan orang, koronavirus menyebabkan gejala ringan hingga sederhana seperti demam dan batuk. Tetapi bagi sesetengah orang, terutamanya orang tua dan yang lemah, ia boleh menyebabkan radang paru-paru dan kematian.

Di Eropah, 100 kumpulan bukan kerajaan pada hari Rabu lalu menyeru kerajaan untuk memastikan perkhidmatan kesihatan reproduktif, dengan mengatakan banyak kemudahan telah dikurangkan atau ditutup secara mendadak.

Ledakan kelahiran anak damit yang diramalkan di Afrika sahaja, walaupun kadar kelahiran telah menurun di kebanyakan negara kerana lebih banyak perempuan dididik, akan menambah pertumbuhan yang sudah dijangka melihat benua sebanyak 1.3 bilion orang berganda pada tahun 2050.

Di Zimbabwe, Marie Stopes menyediakan lebih daripada 400,000 wanita tahun lepas dengan perkhidmatan perancangan keluarga, Shibru berkata, termasuk mengelakkan hampir 50,000 pengguguran tidak selamat. Tetapi sekarang perkhidmatan jangkauan, yang mencapai lebih daripada 60 peratus klien, digantung. Malah di klinik yang masih terbuka, pelanggan menurun sebanyak 70 peratus.

Itu menjadikan golongan lelaki, tidak lagi bebas bekerja di ladang atau di tempat lain, terbatas pada isteri mereka selama berminggu-minggu.

“Suami dan isteri, apa lagi yang boleh mereka lakukan di rumah itu?” tanya Future Gwena, pekerja Marie Stopes Outreach.

“Saya rasa kita akan mempunyai banyak kehamilan dan, malangnya, ianya tidak diingini. Dan kebanyakan akan menyebabkan pengguguran yang tidak selamat, keganasan rumah tangga. Masyarakat kita adalah paternalistik. Jika ada masalah di rumah, itu adalah kesalahan ibu, walaupun lelaki itu memulakannya.”

Di Venezuela, beribu-ribu wanita yang pernah berpindah ke kejiranan Colombia untuk kawalan kelahiran atau sokongan kesihatan reproduktif lain disekat selepas sempadan ditutup untuk membantu mengurangkan penyebaran virus itu.

Marianne Menjivar, pengarah negara Colombia untuk Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa, berkata kumpulannya menjangkakan kesukaran dan memberikan beberapa wanita bekalan darah selama tiga bulan.

“Membinasakan,” katanya mengenai gangguan itu. “Wanita tidak berhenti melahirkan hanya kerana terdapat pandemik.”

Sementara itu, sekatan perjalanan dan pembuatan yang perlahan di Asia bermaksud beberapa buah keluarga yang melakukan perancangan sedang menunggu penghantaran kontraseptif kecemasan dan barangan lain kerana stok berkurang di rumah.

“Hari ini saya menjangkakan penghantaran dari Asia, tetapi ia ditangguhkan,” kata Shibru.

“Saya tidak tahu bagaimana untuk mengisi jurang itu. Ia sepatutnya datang hari ini untuk melayani kami bagi enam bulan akan datang. Jadi ini adalah salah satu tragedi… Kami menjangkakan kekurangan alat kontraseptif yang besar di negara-negara Afrika.

Di Uganda, pengarah negara Marie Stopes, Carole Sekimpi berkata mereka tidak tahu bila penghantaran kontraseptif kecemasan akan tiba kerana India, sumber mereka, juga dalam perintah penutupan. Mereka telah kehabisan stok selama sebulan dan juga memerlukan pil kontraseptif, katanya.

“Semalam apabila saya mendengar (jiran) Kenya bercakap tentang penutupan di Nairobi dan (pelabuhan) Mombasa saya berfikir, ‘Apa yang akan berlaku kepada semua penghantaran kami?’” katanya. “Secara keseluruhannya, pasti ada masalah.”

Dia bimbang tentang perempuan dan wanita yang terkurung di rumah dengan serangan yang berpotensi, walaupun bapa saudara atau sepupu. Organisasinya telah menggantung jangkauan, yang menyediakan kira-kira 40 peratus perkhidmatan, dan klinik telah melihat penurunan trafik klien sebanyak kira-kira 20 peratus.

“Kami tidak melihat anda lagi,” kata pemanggil yang cemas. “Apa yang sedang berlaku?”

Malah di ibu kota, Kampala, juga telah terjejas. Sekimpi berkata dia melawat sebuah hospital yang dikendalikan oleh kerajaan di sana pada hari Isnin lalu, “tetapi ketika saya sampai di sana, hati saya sebak kerana satu perkhidmatan yang digantung adalah perancangan keluarga. Dengan sebab yang baik, kerana ia biasanya sesak.”

Dia menjangkakan tidak hanya ledakan kelahiran anak damit tetapi peningkatan dalam pengguguran tidak selamat dan penjagaan selepas pengguguran, bersama dengan wanita yang panik yang cuba menghilangkan IUD (alat intrauterin) atau implan kawalan kelahiran lebih awal daripada yang diharapkan kerana mereka tidak takut pekerja perancang keluarga akan berada di persekitaran untuk membantu mereka nanti.

Malah Kedutaan AS di Uganda telah mengambil perhatian tentang cabaran yang dihadapi oleh wanita, yang mengatakan bahawa ‘Tempoh tidak berhenti sejenak untuk pandemik’ dan berkongsi nasihat tentang penjagaan kesihatan wanita. Pelbagai isu serupa di seluruh Afrika, Shibru di Zimbabwe berkata, memetik panggilan harian dengan pengarah negara di Ethiopia, Kenya, Malawi, Madagascar dan di tempat lain.

“Lihat, semuanya telah dialihkan kepada COVID,” katanya tentang penyakit yang disebabkan oleh koronavirus.

“Tetapi selepas COVID, satu lagi malapetaka akan menjadi kesihatan wanita, kecuali ada sesuatu yang dilakukan sekarang,” jelas Shibru. – AP