Ledakan pembiakan sotong ketika PKP

KUALA TERENGGANU – Ketiadaan aktiviti mencandat sotong bukan sahaja memberi peluang ‘rehat’ yang panjang kepada hidupan laut itu tetapi juga masa terbaik untuk ‘berbulan madu’.

Pensyarah Kanan Fakulti Perikanan dan Sains Makanan, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Dr Mohd Fazrul Hisam Abd Aziz berkata musim mencandat sotong biasanya bermula sekitar April hingga September, namun wabak COVID-19 menyebabkan aktiviti itu tidak dapat dilaksanakan.

“Musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini sedikit sebanyak telah memberi peluang kepada sotong torak, jarum, katak, mengabang dan ketupat kembali membiak tanpa sebarang tekanan daripada aktiviti perikanan secara berlebihan.

“Mengikut ekologi perikanan, terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi taburan sotong ini, antaranya habitat, makanan dan pembiakan. Sekiranya sotong menghadapi tekanan bagi salah satu faktor berikut, ia akan bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain,” katanya kepada media.

Mohd Fazrul berkata beberapa tahun lepas, terdapat rekod yang menunjukkan saiz sotong ketika musim mencandat agak kecil, berkemungkinan akibat tekanan persekitaran dan kaedah tangkapan yang tidak terkawal.

Katanya, sejak tahun 2018, dianggarkan secara purata, bagi mendapatkan sekilogram ia akan melibatkan empat hingga lima ekor sotong. – Bernama

Musim PKP ini sedikit sebanyak telah memberi peluang kepada sotong kembali membiak tanpa sebarang tekanan daripada aktiviti perikanan. – Gambar hiasan