Lee Zii Jia intai gelaran juara dunia

KUALA LUMPUR, 6 OGOS – Pemain perseorangan lelaki nombor satu Malaysia, Lee Zii Jia mengimpikan untuk mengungguli Kejuaraan Dunia Persekutuan Badminton Dunia (BWF) 2021 yang dijadual berlangsung di Sepanyol, Disember depan.

Zii Jia yang baharu pulang ke tanah air selepas tersingkir dari Sukan Olimpik Tokyo menarik perhatian akan berasa bangga sekiranya berjaya menakluki bumi Sepanyol itu seterusnya mencipta sejarah menjadi pemain pertama Malaysia muncul juara dalam pertandingan berkenaan.

“Pastinya semua (pemain) sasar Kejuaraan Dunia kerana ia adalah salah satu kejohanan terbesar. Ia suatu penghormatan kepada saya jika menjadi juara dunia,” katanya dalam sidang media secara maya hari ini.

Zii Jia terlepas peluang untuk mara ke suku akhir Sukan Olimpik Tokyo baru-baru ini selepas tewas kepada pemenang pingat emas Rio 2016, Chen Long dari China, 21-8, 19-21, 5-21 dalam pusingan 16 terbaik di Musashino Forest Sport Plaza.

Ditanya mengenai perancangannya selepas ini, pemain berusia 23 tahun itu memaklumkan tidak akan mengambil cuti rehat sebaliknya akan menyambung latihan selepas tempoh kuarantinnya tamat untuk memberi tumpuan mengharungi beberapa kejohanan besar lain termasuk Piala Sudirman di Finland bulan depan dan Piala Thomas di Denmark, Oktober ini. – Bernama