Sunday, December 4, 2022
23.3 C
Brunei

-

Lelaki Afghan berdepan 10 dakwaan

SYDNEY, 14 Julai – Seorang lelaki Afghan yang dilaporkan memperoleh berjuta-juta dolar menyeludup pencari perlindungan ke Australia dengan bot telah pun diekstradisi dari Indonesia dan didakwa dengan 10 kesalahan, kata polis Australia hari ini.

Ahmad Zia Alizadah, yang diterbang dari Jakarta ke Perth semalam, dituduh mengenakan 263 pencari perlindungan di antara AS$4,000 hingga AS$10,000 setiap seorang untuk perjalanan bot, lapor akhbar The Australian.

Walaupun ekstradisi seumpama itu jarang dilakukan, mereka adalah sebahagian daripada dasar ketat kerajaan konservatif ke atas pencari suaka, yang termasuk meminta bot berpatah balik atau menghantar mereka yang ditahan ke kem Pulau Pasifik.

Alizadah, 35, dihantar pulang dan didakwa dengan 10 kesalahan kerana didakwa menganjur perjalanan sedemikian dari Indonesia ke Australia di antara tahun 2009-2010.

“Penyeludupan orang adalah satu jenayah dengan dimensi global yang hanya boleh diatasi menerusi kerja keras dan kerjasama dengan rakan antarabangsa kami,” kata kerajaan Australia dalam satu kenyataan.

Di bawah dasar sekarang, orang pelarian ditahan untuk tempoh masa yang tidak pasti di pusat di Nauru dan Papua New Guinea Pulau Manus sementara permohonan pelarian mereka diproses,dihalang daripada menetap semula di Australia.

Sejak langkah tersebut dilaksanakan, Australia telah menandakan lebih 1,000 hari sejak kapal pencari perlindungan sampai ke pantainya. Ketibaan sedemikian merupakan kejadian yang berlaku hampir setiap hari di bawah pentadbiran Buruh sebelum ini. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -