Wednesday, October 5, 2022
30 C
Brunei

Lelaki bangsa Iban terima hidayah

-

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 MEI – Seorang lelaki berbangsa Iban telah memilih agama Islam sebagai pegangan hidupnya yang baharu dan melafazkan Dua Kalimah Syahadah pada majlis pengislaman yang berlangsung di sebuah rumah persendirian di Kampung Lepong Lama, Daerah Temburong, hari ini.

Alex Miller anak Epol, 23 tahun telah memilih nama Islamnya sebagai Daniel Rizqin bin ‘Abdur Rahim.

Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis penuh berkat tersebut ialah Pemangku Pengarah Pusat Dakwah Islamiah (PDI), Awang Abdul Aziz bin Haji Abdul Kahar. Majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah, kemudian diikuti dengan lafaz ikrar pengislaman yang disempurnakan di hadapan pegawai dari Unit Dakwah Daerah Temburong.

Kemudian, majlis diteruskan dengan penyampaian cenderahati kepada Awang Daniel Rizqin oleh tetamu kehormat. Majlis diserikan lagi dengan menabur bunga rampai dan Dikir Marhaban serta diikuti dengan bacaan Doa Selamat.

Menurut statistik keramaian orang yang telah memeluk agama Islam di Negara Brunei Darussalam sepanjang tahun 2020 secara keseluruhannya adalah seramai 436 orang dan sepanjang tahun 2021 ialah seramai 356 orang. Sejak awal tahun 2022 hingga Mei 2022, seramai 127 orang telah memeluk agama Islam.

Tetamu kehormat semasa menyampaikan cenderahati kepada Awang Daniel Rizqin pada majlis yang penuh berkat tersebut.
 
Artikel sebelum iniFABD puji kepimpinan FIFA
Artikel seterusnyaWarganet harap tiada 7HM4
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

3 maut, 20 hilang bot Rohingya karam

COX’S BAZAR, BANGLADESH, 4 OKT - Tiga maut manakala hampir 20 lagi hilang selepas bot yang membawa kebanyakannya pelarian Rohingya, terbalik di Teluk Benggala...
- Advertisment -