Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Lelaki bersenjata bunuh 4 orang di sebuah pasar

  TBILISI, 9 FEB – Seorang lelaki bersenjata membunuh empat orang di sebuah pasar di bandar Rustavi di tenggara Georgia, sebelum ditahan oleh polis, kata Kementerian Dalam Negeri negara itu, hari ini.

  Pihak kementerian menyatakan bahawa suspek yang hanya dikenal pasti sebagai seorang lelaki yang dilahirkan pada tahun 1988 melepaskan tembakan beberapa das di sebuah pasar di bandar Rustavi, pusat perindustrian yang mempunyai penduduk seramai 126,000 orang dan terletak 25 kilometer dari ibu kota, Tbilisi.

  “Empat orang terbunuh susulan kejadian itu, termasuk bapa saudara suspek yang bekerja di pasar,” katanya dalam kenyataannya.

  “Suspek ditahan di tempat kejadian,” tambah kementerian itu. “Seorang cedera dan dibawa ke hospital.”

  Ia tidak menyatakan jenis senjata api yang digunakan atau memberikan sebarang petunjuk motif di sebalik kejadian itu.

  Penembakan beramai-ramai agak jarang berlaku di Georgia, di mana pemilikan senjata api secara haram boleh dihukum penjara enam tahun.

  Tahun lalu, seorang pegawai tentera bersara membunuh lima orang, termasuk seorang pegawai polis, dan mencederakan lima lagi di wilayah Kakheti Timur negara itu, sebelum membunuh diri.

  Pada tahun 2014, kerajaan negara itu mengetatkan undang-undang senjata api yang telah dilonggarkan sebelumnya, menjadikannya haram bagi orang ramai untuk membeli atau membawa senjata tanpa kebenaran khas.- AFP

  Gambar hiasan Freepik

   

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...