Lelaki bersenjata maut ditembak polis

LONDON, 12 DIS – Anggota polis kelmarin berkata pegawai-pegawai bersenjata telah menembak mati seorang lelaki di bandar Britain tetapi insiden itu tidak dianggap sebagai pengganasan.

Unit khas telah dipanggil selepas laporan seorang lelaki dilihat membawa senjata api di sebuah bank bookmaker di kawasan Kensington selepas 3 petang.

Sekitar 20 minit kemudian, unit pasukan itu menghentikan sebuah kenderaan dan tembakan dilepaskan. Paramedik, termasuk ambulan udara telah dipanggil tetapi lelaki tersebut disahkan mati sebelum 4:10 petang.

“Usaha sedang dijalankan untuk mengenal pasti identiti lelaki itu dan untuk memaklumkan ahli keluarganya,” kata polis Metropolitan dalam kenyataannya.

“Lembaga Pengarah Standard Profesional Metropolitan dari piawai profesional telah dimaklumkan dan insiden itu dirujuk kepada Jabatan Siasatan Tatatertib Polis.”

Tambahannya lagi, “Insiden tersebut tidak dianggap sebagai pengganasan.”
Rutin polis Britain tidak membawa senjata dan penembakan jarang berlaku.

Data baru-baru ini menunjukkan terdapat 30 kes homisid dilakukan dengan penembakan di England dan Wales pada penghujung 31 Mac 2020, iaitu sekitar 4 peratus bagi semua kes homisid.

Kira-kira 80 peratus mangsa adalah lelaki.

Pada tahun 2020-21, berlaku kejadian tembakan maut oleh anggota polis di England dan Wales, peratus paling rendah sejak 2014-15, menurut Jabatan Siasatan Tatatertib Polis. – AFP