Lelaki bersenjatakan pisau bunuh tiga orang

NICE, PERANCIS, 29 OKT – Seorang lelaki bersenjatakan pisau membunuh tiga orang awam di sebuah gereja di bandar Perancis Nice hari ini, mengelar kerongkong sekurang-kurangnya seorang di antara mereka, dalam apa yang dianggap oleh pegawai sebagai serangan terbaharu yang melanda negara itu.

Penyerang ‘asyik melaung ‘Allahu Akbar’ walaupun ‘sedang menerima rawatan’ selepas dia cedera ketika ditahan, beritahu datuk bandar Nice Christian Estrosi kepada wartawan di tempat kejadian.

Seorang lelaki dan seorang wanita meninggal dunia di Basilica Notre-Dame, di tengah bandar peranginan Mediterranean, sementara individu ketiga mati akibat kecederaan selepas mendapatkan perlindungan dalam sebuah bar berhampiran, beritahu sumber polis kepada AFP.

Tidak ada acara yang berlangsung pada masa serangan, namun gereja itu dibuka pada kira-kira 8 pagi dan ‘orang masuk untuk berdoa sepanjang masa,’ beritahu paderi Philippe Asso kepada AFP.

Daniel Conilh, pelayan berusia 32 tahun di Grand cafe de Lyon, berkata sejurus sebelum 9:30 pagi dia terdengar ‘tembakan dilepaskan dan semua orang melarikan diri.’

“Seorang wanita masuk dan berkata, ‘Lari, lari, seseorang telah menikam orang ramai’,” beritahunya kepada AFP, dan puluhan polis dan kenderaan kecemasan mengepung kawasan itu.

Pendakwa antikeganasan Perancis telah melancarkan siasatan dalam apa yang digelar oleh Estrosi sebagai ‘serangan fasis Islam.’ – AFP

Anggota polis dan tentera Perancis mengawal sebatang jalan raya selepas serangan pisau di Nice kelmarin. – AFP