Lelaki British didakwa di Singapura dalam kes berkaitan Wirecard

SINGAPURA, 2 SEPT – Seorang lelaki British telah didakwa di Singapura atas satu penipuan yang dikaitkan dengan firma pembayaran Jerman yang jatuh, Wirecard, pihak berkuasa berkata hari ini, sementara kesan sampingan daripada skandal itu terus tersebar.

Wirecard memfailkan bagi ketaksolvenan tahun lalu selepas mengakui bahawa 1.9 bilion euro (AS$2.2 bilion) yang hilang daripada akaunnya tidak wujud, pendedahan yang mengejutkan Jerman.

James Henry O’Sullivan, 46, didakwa di sebuah mahkamah di Singapura, semalam, seorang pegawai mahkamah berkata.

Satu kertas pendakwaan yang dilihat AFP menyatakan bahawa lelaki berkenaan, pada Mac 2017, membuatkan pengarah syarikat, R. Shanmugaratnam mengeluarkan surat yang menunjukkan syarikatnya memegang 86.4 juta euro (sekitar AS$100 juta) dalam escrow bagi Wirecard.

Hakikatnya, syarikat Shanmu-garatnam iaitu Citadelle Corporate Services, “tidak memiliki akaun berkenaan”, menurut dakwaan-dakwaan tersebut.

O’Sullivan berdepan penjara sehingga 10 tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Citadelle, sebuah syarikat pentadbiran perniagaan Singapura, telah menjadi tumpuan siasatan-siasatan di negara bandar itu atas kaitan kejatuhan Wirecard.

Shanmugaratnam, dikatakan memalsukan surat berkenaan pada 2016 dan 2017 yang menyatakan bahawa syarikat tersebut memegang jumlah besar dalam akaun bagi pihak Wirecard, telah didakwa tahun lalu. – AFP