Lelaki Di Telefon popular di TikTok

Biarpun tidak sempat mempromosikan single ketiga berjudul Lelaki Di Telefon ekoran Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP), penyanyi, Afieq Shazwan, 23, tidak menyangka single berkenaan menjadi popular di aplikasi TikTok.

Oleh kerana populariti single Lelaki Di Telefon dalam aplikasi tersebut, Afieq diundang menjayakan sebuah program televisyen (TV) di Indonesia oleh salah seorang pengikut laman sosial yang turut bergelar pengacara.

Bagaimanapun, manusia hanya mampu merancang, Tuhan menentukan.

Mengikut perancangan, Afieq sepatutnya terbang ke negara seberang pada Mac lalu, namun disebabkan PKP, hasrat berkenaan terbantut.

“Ada juga rasa terkilan, bukan mudah untuk penyanyi Malaysia mahu menembusi pasaran Indonesia. Lagipun, peluang datang secara tak disengaja, ia berpunca daripada peminat yang juga pengacara program televisyen.

Afieq Shazwan tidak menyangka single Lelaki Di Telefon menjadi terkenal di aplikasi TikTok. – Agensi

“Dia meminati lagu Lelaki Di Telefon yang didengari melalui TikTok. Sejak itu, peminat berkenaan mengikuti saya dalam laman sosial dan kemudiannya, berminat mengundang saya untuk muncul dalam program kendaliannya.

“Jadi, saya serahkan kepada syarikat pengurusan, FMC Music untuk menguruskan undangannya,” katanya kepada media.

Mengikut perancangan, kata Afieq, dia sepatutnya muncul dalam program TV pada Mac lalu. Bagaimanapun, katanya, ekoran pelaksanaan PKP, dia terpaksa memaklumkan kepada peminat berkenaan tidak dapat terbang ke Indonesia.

“Ketika itu, Indonesia masih belum lagi melaksanakan perintah berkurung. Saya reda, tetapi berharap ada lagi peluang pada masa depan,” kata Afieq.

Selain Indonesia, Afieq juga terpaksa akur apabila undangan menjayakan persembahan di sebuah ekspo di Singapura turut dibatalkan.

Katanya walaupun kerjayanya terjejas, tetapi penyanyi kelahiran progam Idola Kecil pada 2008 tetap bersyukur dengan dugaan menimpa.

Bukan sahaja dirinya terjejas, tetapi melihat ramai rakan terutama peniaga kecil lebih teruk terjejas menyebabkannya bersyukur dengan nasibnya.

“Sebenarnya, saya juga agak terkesan rentetan PKP ini, tetapi perkara ini dilalui semua orang, tak kira dalam apa sektor sekali pun. Golongan artis seperti kami menjana pendapatan berdasarkan kerja. Ada kerja, ada gaji.

“Bagaimanapun, apabila mendengar keluhan rakan peniaga, ada yang sudah membeli stok banyak, tetapi tidak terjual menyebabkan saya tersedar dugaan orang lain sebenarnya lebih hebat. Alhamdulillah, sekarang ini semua sektor kembali dibuka, saya pun sudah mula menerima undangan menjayakan program TV.

“Walaupun undangan untuk menjayakan persembahan masih belum mendapat lampu hijau kerajaan, sekurang-kurangnya ada sesuatu yang dilakukan ketika penghujung COVID-19,” katanya. – Agensi