Saturday, February 4, 2023
28.9 C
Brunei

-

Lelaki dibicara tanpa kehadiran didenda lebih $70,000

Oleh Fadley Faisal

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JUN – Mahkamah Majistret mengarahkan seorang lelaki yang dibicarakan tanpa kehadirannya untuk membayar denda berjumlah $73,440 atau dihukum penjara 17 bulan kerana memiliki rokok seludup, pada perbicaraan Sabtu lalu.

Majistret Kanan Azrimah Abdul Rahman mendapati Pendakwa Raya ‘Adzimah Salleh telah berjaya membuktikan kes terhadap Haji Azman bin Sulaiman atas dakwaan memiliki sejumlah 66 karton rokok pelbagai jenama dalam keretanya di kawasan Kampung Junjongan pada 4:15 petang pada 17 Oktober 2017.

Mahkamah mendapati bahawa rokok-rokok ditemui dalam kereta tertuduh bukanlah untuk kegunaan peribadi.

Tertuduh bagaimanapun menghilangkan diri pada pertengahan perbicaraan dan tidak dapat dikesan oleh polis dan pegawai kastam yang melakukan sembilan kali cubaan antara Mei 2019 se-hingga Mac 2022 melaksanakan waran tangkap di alamat kediaman Haji Azman.

Ketua Hakim Negara, Dato Seri Paduka Steven Chong, mempertimbangkan permohonan pendakwa raya sebelum ini, bersetuju dengan hujah pendakwa raya bahawa kes itu sudah berlarutan terlalu lama dan mesti diselesaikan, sehubungan itu mengarahkan tertuduh dibicarakan tanpa kehadirannya.

Menurut fakta kes, Haji Azman didakwa pada 6 November 2017 dan mula dibicarakan pada 26 November 2018. Pendakwa raya menghadapkan dakwaan terakhir pada 2 Januari 2019 apabila Haji Azman memohon tempoh untuk memberikan jawapan.

Dia telah diberikan tiga kali penangguhan semasa penghakiman ditetapkan pada 30 Mac 2019.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -