Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Lelaki dihukum penjara paling lama dalam sejarah di Thailand

  BANGKOK, 18 JAN – Seorang lelaki Thailand telah dijatuhi hukuman penjara 50 tahun hari ini kerana memfitnah institusi monarki – hukuman penjara paling lama pernah dijatuhkan di bawah undang-undang penghinaan diraja yang ketat, kata sebuah kumpulan hak undang-undang.

  Hukuman yang mencatatkan sejarah itu dibuat selepas beberapa tahun di mana Thailand telah meningkatkan penggunaan undang-undang kontroversi terhadap penunjuk perasaan pro-demokrasi dalam apa yang dikatakan pengkritik sebagai taktik untuk membungkam perbezaan pendapat.

  Mahkamah rayuan di bandar utara Chiang Rai menjatuhkan hukuman penjara selama 50 tahun terhadap Mongkol Thirakot, 30, bekas aktivis pro-demokrasi berhubung catatan di akaun Facebook peribadinya.

  Dia pada mulanya dijatuhi hukuman 28 tahun oleh mahkamah jenayah ringan, tetapi didapati bersalah atas 11 pertuduhan lagi semasa rayuannya, yang membawa kepada hukuman yang lebih panjang.

  “Mahkamah rayuan menjatuhkan hukuman 22 tahun kepada Mongkol Thirakot selama 112 ke atas 27 catatan Facebooknya, sebagai tambahan kepada hukuman 28 tahun yang telah dijatuhkan oleh mahkamah awal. Jumlah hukuman penjaranya ialah 50 tahun,” Thai Lawyers for Human Rights (TLHR) berkata dalam satu kenyataan.

  Undang-undang lese-majeste, yang melindungi Raja Maha Vajiralongkorn dan keluarga terdekatnya daripada kritikan, sering dirujuk sebagai 112 di Thailand selepas bahagian berkaitan kanun jenayah.

  TLHR berkata hukuman itu adalah yang paling lama dijatuhkan kerana fitnah diraja, mengatasi rekod sebelumnya iaitu 43 tahun yang dikenakan ke atas seorang wanita pada 2021. – AFP

  Gambar ANN/The Star

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...