Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Lelaki dipenjara, hilang kelayakan memandu seumur hidup

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 MAC – Seorang lelaki tempatan dijatuhi hukuman penjara 34 bulan dan hilang kelayakan memandu seumur hidup kerana menyebabkan kematian seorang anggota polis dalam kemalangan jalan raya.

Aeddie Helmi anak Sibat, 20, juga diperintahkan untuk menyelesaikan denda $1,500 kerana mengambil dadah methylamphetamine, atau menjalani hukuman penjara tambahan tiga bulan jika gagal membayar.

Pemangku Majistret Kanan, Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid menjatuhkan hukuman itu selepas mendengar pengakuan bersalah defendan terhadap kedua-dua pertuduhan.

Pendakwa Raya, Syazwani Jumat mendedahkan defendan memandu dalam perjalanan pulang ke rumahnya di RPN Kampung Panaga, Seria dari tempat kerja sebagai pengawal keselamatan sekitar pada jam 7 malam pada 29 Julai 2022.

Setibanya di rumah, dia menerima undangan rakannya untuk minum di Kampung Melayu Asli.

Ketika itu, defendan sudah pun dalam pengaruh dadah dan walaupun berasa letih bekerja, defendan memandu untuk menjemput rakannya di Jalan Puragam, mengambil dua botol tuak dan menuju ke Kampung Melayu Asli untuk minum bersama seorang kenalan. Mereka kemudian bergerak ke lokasi lain di sebuah hotel di Kuala Belait untuk meneruskan minum bersama rakan lain sehingga larut malam.

Defendan dan rakan-rakannya mendapatkan sebotol lagi tuak dan kembali ke tempat letak kereta hotel untuk meneruskan minum.

Pada kira-kira jam 2 hingga 3 pagi, defendan mula pulang ke rumah menggunakan Jalan Lorong Setia Diraja.

Defendan yang dipengaruhi alkohol dan dadah serta lesu dari syif kerjanya yang panjang telah memandu pada kelajuan 120km/j.

Defendan akhirnya tertidur menyebabkan keretanya melanggar simen pembahagi jalan dan masuk ke laluan bertentangan hingga merempuh sebuah kereta lain.

Kereta yang dirempuh itu telah dipandu oleh anggota polis bersama dua lagi rakannya yang bertugas menjalankan rondaan pencegahan jenayah.

Kemalangan itu menyebabkan mangsa yang duduk di hadapan sebagai penumpang maut dan menyebabkan pemandu dan penumpang lain cedera.

Polis datang ke tempat kejadian dan ketika mereka semua dipindahkan ke Hospital Suri Seri Begawan, sampel air kencing defendan didapati positif dadah, dan sampel darahnya diuji mengandungi 73.09 miligram etanol setiap 100 mililiter sampel darah.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -