Hukuman penjara lebih 6 tahun, sebat dikekalkan

Oleh Fadley Faisal

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 JUN – Mahkamah Tinggi, di sini, hari ini, telah mengekalkan keputusan Mahkamah Majistret dalam menjatuhkan hukuman penjara enam tahun, empat bulan serta empat sebatan terhadap seorang lelaki warga tempatan yang disabit bersalah bagi 24 dakwaan di bawah Kanun Hukuman Jenayah Penggal 22.

Muhammad Alimin bin Malek Shahrin, selaku pemohon, didapati bersalah selepas perbica-raan bagi beberapa kes kecurian, khianat dan menyamar.

Semasa perbicaraan berkenaan, dia juga mengaku bersalah terhadap tiga dakwaan menyamar, mencuri dan khianat.

Selepas hukuman dijatuhkan, dia membuat rayuan terhadap hukuman berkenaan.

Timbalan Pendakwa Raya Sabrina binti Haji Mahmud, sebagai responden, menyatakan bahawa pemohon telah disabit bersalah bagi sejumlah 22 kesalahan yang dilakukan secara berturutan pada Julai dan Ogos 2018.

“Jika dia tidak ditangkap, terdapat kemungkinan dia meneruskan aktiviti jenayahnya,” ujar Timbalan Pendakwa Raya Sabrina dalam menekankan ciri-ciri memburukkan kes berkenaan.
Responden juga menyatakan bahawa tindakan pemohon juga telah menyebabkan kerosakan dialami oleh kerajaan dan orang awam.

“Setentunya, tindakannya mencuri peralatan elektrik telah menyusahkan kerajaan disebabkan kos pembaikan yang dianggarkan berjumlah $40,700,” tambahnya.

Beliau seterusnya menekankan bahawa pemohon, selaku bekas pekerja Jabatan Perkhidmatan Elektrik, telah cuba menipu orang awam bahawa dia merupakan kakitangan jabatan berkenaan apabila melakukan kesalahan-kesalahan berkenaan.

“Pemohon juga tidak asing lagi dengan jenayah kerana dia memiliki rekod bagi kes curi di kediaman pada 2005,” jelas responden.

Akhir sekali, responden menegaskan kepada mahkamah bahawa hukuman yang dijatuhkan adalah setimpal demi kepentingan awam untuk menggambarkan tindakan tidak terhalang pemohon yang juga bertambah menjadi kesalahan serius.

Ketua Hakim Dato Seri Paduka Steven Chong menolak rayuan pemohon selepas memutuskan bahawa pemohon tidak mempunyai kes yang boleh dipertikaikan terhadap hukuman yang dijatuhkan oleh Mahkamah Majistret.