Lelaki ditahan curi pakaian dalam

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 APRIL – Perbuatan pelik seorang lelaki mencuri pakaian dalam wanita terbongkar dengan penahanannya pada 15 April lalu di Kuala Belait.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Pasukan Polis Diraja Brunei (PDB), kelmarin, perbuatannya terbongkar apabila sedang asyik memilih pakaian dalam wanita yang dijemur di kawasan rumah, lantas dikejutkan oleh seorang penghuni rumah lalu segera memberkasnya setelah gerak-gerinya diperhatikan sejak awal perlakuannya.

Kenyataan menerangkan bahawa insiden itu berlaku pada 15 April lalu di kawasan rumah di Pandan 1 Kuala Belait melibatkan seorang lelaki warga tempatan bernama Mohd Sharin bin Mohd Johari, 27, yang tidak bekerja.

Balai Polis Kuala Belait, segera ke tempat kejadian sejurus menerima panggilan berhubung penahanan seorang lelaki yang mencurigakan dipercayai cuba untuk melakukan perbuatan curi.

Semasa siasatan dijalankan, turut ditemukan ialah beberapa helai pakaian, pakaian dalam serta tudung wanita dipercayai diperoleh daripada perbuatan curi di beberapa buah rumah kediaman di kawasan berkenaan.

Suspek dihadapkan ke Mahkamah Majistret, Bandar Seri Begawan bagi menghadapi pertuduhan di bawah Seksyen 379 Kanun Hukuman Jenayah Penggal 22 iaitu Curi.

Hasil daripada perbicaraan, tertuduh tidak mengaku bersalah dan pihak mahkamah telah menetapkan bagi sebutan kes selanjutnya pada bulan Mei yang akan datang.

PDB amat tegas dan tidak akan teragak-agak dalam melaksanakan undang-undang yang diperuntukkan bagi berusaha memastikan penduduk di negara ini sentiasa dalam keadaan aman dan sejahtera dari apa jua anasir-anasir negatif berbentuk jenayah.