Lelaki Jerman berdepan 91 tuduhan cubaan bunuh

BERLIN, 3 MEI – Seorang lelaki Jerman dibicarakan hari ini selepas dituduh merempuh keretanya ke arah perarakan karnival tahun lalu, mencederakan puluhan penonton termasuk kanak-kanak.

Suspek yang bernama Maurice P, 30 tahun, dituduh merempuh perarakan tradisional Shrove Monday di Volkmarsen di negeri bahagian tengah Hesse pada Februari 2020.

Dia didakwa dengan 91 tuduhan cubaan membunuh, 90 tuduhan membahayakan orang lain dan gangguan berbahaya terhadap lalu lintas.

Pendakwa memberitahu mahkamah di Kassel hari ini bahawa niat Maurice P untuk membunuh ‘sebilangan besar orang’ dan dia memandu laju sehingga tayarnya pecah.

Beberapa orang terhumban ke udara ketika kereta itu merempuh sepanjang 42 meter perarakan dan beberapa kanak-kanak diseret di bawah kenderaan, kata mereka.

Gambar fail pada 25 Februari 2020 menunjukkan kenderaan polis dan pasukan bomba di lokasi di mana seorang lelaki merempuh dengan kereta ke perarakan karnival di Volkmarsen dekat Kassel, Jerman tengah. – AFP

Orang ramai di sana akhirnya berjaya menghentikannya dengan membuka pintu kereta, menarik Maurice P dan menahannya sehingga beliau ditangkap.

Walaupun suspek setakat ini enggan berbicara dengan penyiasat mengenai motifnya, para pendakwa percaya serangan itu dilakukan dirancang sebelumnya.

Dia telah meletakkan keretanya dalam posisi yang strategik sehari sebelum perarakan, menurut dakwaan dan telah memasang kamera dashcam untuk merakam kejahatan itu.

Dia tidak berada di bawah pengaruh alkohol, ubat-ubatan atau ubat-ubatan, katanya.

Jerman berjaga-jaga atas serangan rempuhan kereta sejak Disember 2016, ketika kumpulan IS merempuh dengan sebuah trak melalui pasar Krismas mengorbankan 12 orang.– AFP