Lelaki lemas di Bukit Teraja ditemui

Oleh Salawati Haji Yahya
Gambar serahan JBP

KUALA BELAIT, 13 JAN – Seorang lelaki berusia 34 tahun dipercayai lemas semasa menjalankan aktiviti mendaki Bukit Teraja, Labi dan ditemui pada jam 5:15 petang oleh anggota penyelam Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) kelmarin.

Mangsa diserahkan kepada Parademik EMAS dan dikatakan telah pun meninggal dunia.

Menurut kenyataan dari JBP, seramai 22 orang anggota dikerahkan dalam operasi mencari dan menyelamat pada jam 12:15 tengah hari di Wasai Teraja Labi, diketuai oleh Pemangku Pegawai Balai, Awang Sarkawi bin Bakar, stesen komander Balai Bomba Labi dan dibantu oleh Unit Penyelam JBP bersama orang kampung (pemandu arah dari Rumah Panjang Bukit Teraja, Labi).

Sejurus tiba di tempat kejadian anggota JBP bertindak menjalankan operasi mencari dan menyelamat mangsa di kawasan tebing, seterusnya di dalam air dan selepas beberapa jam, menemui mangsa.

Turut hadir memantau operasi mencari dan menyelamat ialah Penguasa Kanan Bomba dan Penyelamat, Awang Noor Aflan bin Awang Kachi; Pegawai Pemerintah Cawangan Operasi B, Awang Mohd Yassin bin Ahmad; pemangku pegawai Daerah Belait dan Ketua Rumah Panjang Teraja, Labi, Gaung Anak Gamit.

Sehubungan kejadian itu, JBP menyarankan orang ramai supaya sentiasa membawa jurupandu berpengalaman untuk masuk ke kawasan hutan dan jangan menaiki bukit semasa selepas hujan kerana keadaan jalan licin dan berbahaya.

Orang ramai juga diingatkan supaya tidak berenang bersendirian dan terlalu jauh dari perairan di luar kemampuan mereka. Jika mendapati ada orang lemas dan meminta pertolongan, pastikan pandai berenang dan memakai jaket keselamatan sebelum melakukan usaha menyelamat serta menghubungi talian kecemasan JBP di 995.

Anggota JBP menjalankan operasi mencari dan menyelamat mangsa lemas di dalam wasai.
Beberapa anggota JBP mencari mangsa di kawasan tebing Wasai Teraja Labi.