Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Lelaki maut cuba bersenam dengan bergantung di tali dagu

  CHONGQING, 24 MEI – Seorang lelaki China baru-baru ini kehilangan nyawanya ketika melakukan jenis senaman kontroversial yang memerlukan pengamal hanya menggantung di dagu untuk melegakan sakit leher dan tulang belakang dengan mengurangkan tekanan pada saraf.

  Memetik laporan Oddity Central, sepanjang dekad yang lalu atau lebih, satu bentuk senaman yang pelik telah mendapat tarikan di seluruh China. Ia pada asasnya melibatkan mengayunkan badan sambil tergantung di udara hanya disokong oleh tali dagu kulit.

  Dilaporkan dicipta sekitar 2017 oleh Sun Rongchun yang berasal dari Shenyang sebagai cara untuk melegakan sakit belakang, hayunan leher dengan cepat menjadi pemandangan biasa di taman dan gim luar di seluruh negara.

  Walaupun tergantung di udara dengan dagu tidak terdengar seperti perkara paling selamat di dunia, para pengamal bersumpah dengannya, mendakwa ia beri keajaiban untuk sakit leher dan belakang.

  Namun, doktor telah memberi amaran tentang bahaya gantung leher selama bertahun-tahun dan tragedi baru-baru ini menunjukkan bahawa apabila dilakukan secara tidak betul, jenis senaman itu boleh membawa maut.

  Pada 15 Mei, seorang lelaki warga China berusia 57 tahun secara tragis kehilangan nyawanya ketika tergantung dari lehernya pada hayunan leher luar di sudut kecergasan luar di Chengxi Town, Chongqing.

  Polis mengesahkan kematian lelaki itu akibat gantung leher, dan saksi mata mengisytiharkan bahawa dia didakwa meletakkan lehernya di atas buaian dan bukannya dagunya, sebelum menghayunkan badannya.

  Orang lain mencadangkan bahawa dia mungkin telah menggunakan terlalu banyak tekanan semasa menghayunkan badannya. Walau apa pun kesilapannya, ia terbukti membawa maut.

  “Adalah tidak digalakkan untuk bersenam dengan alat itu walaupun konsepnya berdasarkan prinsip daya tarikan klinikal,” kata Zhao Qiang, timbalan pengarah Hospital Gabungan Pertama Universiti Perubatan Tradisional Cina Tianjin.

  “Ia boleh merosakkan saraf dan sum sum tulang belakang malah menyebabkan paraplegia. Ia tidak disyorkan untuk digantung di leher anda untuk kecergasan. Ia tidak akan memberi manfaat kepada kesihatan anda atau tulang belakang serviks.”

  Walaupun tidak mungkin tragedi ini akan mematahkan semangat kebanyakan peminat hayunan leher, ia membawa ke dalam soalan risiko yang terlibat dalam mengamalkan senaman fizikal itu serta keperluan untuk mempelajari cara menggunakan hayunan leher dengan betul. – Agensi

  – Oddity Central
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...