Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Lentera kayu terangi suasana perkhemahan

  Oleh Amri HTZ –

  Meluangkan masa cuti hujung minggu bersama keluarga penting bagi merapatkan silaturahim sekali gus dapat lebih mengenali antara satu sama lain.

  Pelbagai aktiviti boleh dilaksanakan sama ada berkelah, bersiar-siar mahupun berkhemah. Selain melaksanakannya di sesebuah tempat, aktiviti seperti berkhemah juga boleh dilakukan di perkarangan rumah.

  Sebagai persediaan awal bagi menghadapi waktu malam, perlu adanya lampu untuk menerangi kawasan perkhemahan. Oleh itu projek kali ini akan mereka lentera LED daripada kayu yang juga boleh dijadikan projek bersama ahli keluarga.

  Sedia barang lebih awal

  Papan lapis 3mm atau 1/8 inci
  Mesin pemotong kayu
  Cat warna pilihan
  Super glue dan activator
  Lampu LED (bateri)
  Mesin pencetak
  Wood putty
  Mesin scroll saw
  Kertas pasir

  LAKAR BENTUK DIPERLUKAN

  Sebelum memulakan langkah pembuatan, pastikan barangan penting tersedia lebih awal untuk memastikan projek berjalan lancar. Ini termasuk super glue untuk mencantumkan kesemua bahagian nanti. Papan lapis tersedia juga akan dipotong lebih awal dengan ukuran 7 x 11 inci bagi muka hadapan dan belakang. Selain menggunakan mesin, langkah pemotongan juga boleh dilakukan secara manual memandangkan papan lapis tersebut tidak terlalu tebal. (gambar 2)

  Bagi langkah seterusnya, cetak gambar atau lakar muka hadapan papan lapis dengan bentuk yang diperlukan mengandungi mata dan mulut serta bahagian berbentuk zigzag.

  Gambar 1. – Gambar oleh AwesomeWood
  Gambar 2. – Gambar oleh AwesomeWood
  Gambar 3. – Gambar oleh AwesomeWood
  Gambar 4. – Gambar oleh AwesomeWood
  Gambar 5. – Gambar oleh AwesomeWood
  Gambar 6. – Gambar oleh AwesomeWood
  Gambar 7. – Gambar oleh AwesomeWood
  Gambar 8. – Gambar oleh AwesomeWood
  Gambar 9. – Gambar oleh AwesomeWood
  Gambar 10. – Gambar oleh AwesomeWood

  Bentuknya adalah bebas mengikut kesukaan dan ia boleh ditiru daripada sesebuah karakter yang diminati. Sementara bagi awda yang menggunakan mesin CNC router, gambaran diperlukan hanya perlu ditetapkan dalam perisian dan akan dipotong (papan lapis) mengikut ukuran yang telah ditetapkan. (gambar 3)

  Untuk awda yang menggunakan gambar yang dicetak, lekatkan kertas pada bahagian permukaan depan rekaan. Bentuk tersebut kemudiannya dipotong menggunakan mesin scroll saw dengan bilah berbentuk spiral. Setelah memotongnya, bersihkan permukaan potongan dengan kertas pasir atau kikir kayu. (gambar 4)

  POTONGAN KAYU BAHAGIAN SISI REKAAN

  Sementara bagi kedua-dua bahagian sisi rekaan, terdapat dua bentuk untuknya. Satu daripadanya akan meniru bentuk bungkusan kertas yang sebenar yang mengandungi lipatan dan satu lagi seperti kotak umumnya. (gambar 5)

  Langkah meniru bungkusan kertas sebenar, yang lebih sukar, memerlukan papan lapis dipotongkan dengan lebar 4.8cm dan panjang 11 3/16 inci. Setiap satu sisi akan terbuat daripada dua kepingan kayu. Sudut potongan pula memerlukan awda menetapkan bilah mesin pemotong kepada 12 darjah. selain itu bahagian bawahnya akan memerlukan awda memotongkan kayu berbentuk segi tiga untuk menutup bahagian sisi bawah rekaan.

  Manakala bagi bentuk kotak umumnya, potongkan kayu dengan ukuran 11 x 3¾ inci sekeping untuk setiap sudut. (gambar 6)

  BENTUK BAHAGIAN BAWAH REKAAN

  Seperti langkah sebelumnya, terdapat dua bentuk untuk bahagian bawah rekaan tertakluk bentuk bahagian sisi yang dipilih. Jika bentuk bahagian sisi seperti kotak umumnya, awda hanya perlu memotongkan kayu berukuran 7 x 3¾ inci dengan sudut 90 darjah. Manakala bentuk meniru bungkusan kertas sebenar memerlukan awda menetapkan sudut potongan kepada 12 darjah dengan ukuran kayu sama. (gambar 7)

  Dalam memastikan rekaan tidak dipenuhi air jika berlakunya hujan ketika berkhemah, beberapa lubang pengairan akan ditebuk pada bahagian bawanya. Bagi mengelakkan lubang direka terlalu ‘mengganggu’ hasil akhir rekaan, bentuk separa bulatan akan dipilih dengan cara menebuk separuh permukaan sisi rekaan. (gambar 8)

  WARNAKAN PERMUKAAN REKAAN

  Sebelum langkah mencantumkan keseluruhan bahagian, warnakan permukaan kayu dengan warna pilihan. Selain menggunakan cat berus, bagi mempercepatkan langkah pembuatan, gunakan cat jenis semburan untuknya memandangkan ia cepat kering berbanding cat berus. (gambar 9)

  Ini diikuti dengan mencantumkan keseluruhan bahagian menggunakan super glue. Mulakan dengan meletakkan bahagian bawah rekaan pada meja kerja diikuti dengan permukaan depan dan belakang. Setiap kali menyapukan permukaan cantuman dengan super glue, semburkan activator khusus untuknya mengering dengan serta-merta.

  Setelah keseluruhan bahagian dicantumkan, letakkan rekaan pada ruangan gelap dengan lampu LED dibuka bagi ‘menikmati’ hasil titik peluh sendiri yang bakal dibawa semasa perkhemahan. (gambar 10)

  Tip

  Bersihkan permukaan potongan menggunakan kertas pasir atau kikir memandangkan papan lapis cenderung untuk menghasilkan permukaan kasar setelah dipotong.

  Bahagian cantuman yang kurang sempurna, awda boleh menutupinya dengan wood putty untuk mendapatkan hasil akhir rekaan yang lebih baik.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...