Lereng Bukit Lombard bakal mengenakan bayaran

SAN FRANCISCO – Beribu-ribu pelancong dijangka akan dikenakan untuk membuat tempahan dan bayaran untuk mengunjungi lereng bukit yang berbengkok-bengkok Lombard Street yang terkenal di San Francisco.

Majlis Perundangan California telah mempersetujui terhadap inisiatif tersebut baru-baru ini dengan memberikan pihak kerajaan San Francisco kuasa untuk menyelenggarakan pembayaran dan sistem tempahan untuk Lombard Street. Namun setiap bil bayaran hendaklah disertakan dengan tandatangan perwakilan kerajaan AS, Gavin Newsom.

Pihak pengangkutan San Francisco telah mencadangkan pembayaran sekitar AS$5 untuk sebuah kereta untuk hari biasa dan AS$10 untuk hujung minggu serta musim percutian.

Sangat padat

Kebanyakan penduduk berkata bahawa lereng bukit yang berbengkok-bengkok itu menjadi sangat padat dan dipenuhi dengan pengunjung seperti mengunjungi taman peranginan berbanding seperti kawasan kejiranan.

Penduduk di kawasan itu sering mengadu pihak yang berkuasa selama bertahun-tahun tentang kesesakan lalu lintas, sampah dan juga menceroboh kawasan kediaman.

Pihak pelancongan menganggarkan sekitar 6,000 pengunjung telah melawat kawasan itu setiap hari terutama menjelangnya musim panas di California. Situasi itu menyebabkan barisan kereta yang panjang sehingga menyebabkan kesesakan lalu lintas yang sangat panjang. – AP

Penduduk di lereng Bukit Lombard sering mengadu kepada pihak berkuasa selama bertahun-tahun tentang kesesakan lalu lintas, sampah dan juga menceroboh kawasan kediaman. – Agensi