Liga Futsal IPT dirasmi

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 OGOS – Buat julung kalinya, Liga Futsal Institusi Pengajian Tinggi (IPT) anjuran Politeknik Brunei dirasmikan malam tadi, di Dewan Serba Guna, Kompleks Sukan Universiti Brunei Darussalam (UBD).

Hadir bagi menyempurnakan majlis pembukaan rasmi tadi ialah Pemangku Penolong Pengarah Politeknik Brunei, Hajah Hanipah binti Haji Apong.

Kejohanan terbuka kepada kakitangan dan pelajar-pelajar di bawah IPT Brunei Darussalam tersebut menyaksikan sebanyak 10 buah pasukan bertanding.

Antara pasukan yang bertanding ialah Politeknik Brunei, UBD, UTB, UNISSA, Cosmopolitan College, IBTE, Laksamana College Brunei, Alumni Politeknik Brunei, KUPUSB dan KIGS.

Turut hadir ke majlis tersebut ialah ketua-ketua jabatan dan sekolah, pegawai-pegawai, pensyarah-pensyarah dan pelajar-pelajar dari pelbagai institusi serta orang ramai yang terdiri daripada penyokong-penyokong pasukan masing-masing.

Perlawanan pembukaan kejohanan menyaksikan aksi sengit di antara pasukan Politeknik Brunei menentang Pasukan Laksamana College Brunei yang berkesudahan dengan keputusan 2-2.

Penganjuran kejohanan tersebut adalah atas inisiatif Pusat Perkembangan dan Inovasi Pelajar (CSDI ) yang ingin memajukan lagi sukan ini bagi peringkat pengajian tinggi. Selain itu, mana-mana pemain yang menampilkan permainan berkualiti akan berpeluang untuk terpilih bagi mengikuti kejohanan dalam dan luar negeri seperti Sukan Kebangsaan dan Asean University Games.

Hajah Hanipah ketika menyempurnakan perasmian Liga Futsal IPT 2019 malam kelmarin.