Liga Perdana Rusia bakal kembali

MOSCOW, 15 MEI – Liga Perdana Rusia akan memulakan musimnya bulan depan dengan perlawanan di sebalik pintu tertutup berikutan berlaku peningkatan jangkitan koronavirus, kata badan liga bola sepak berkenaan hari ini.

Persatuan bola sepak Rusia mengatakan dalam satu kenyataan bahawa perlawanan ditangguhkan sejak 17 Mac berikutan dengan penularan wabak itu dan akan disambung semula mulai 21 Jun. Liga Perdana Rusia, yang merupakan bahagian bola sepak teratas di negara itu, mempunyai lapan pusingan perlawanan yang masih tersisa pada musim ini.

“Malangnya baki perlawanan akan diadakan tanpa penonton,” kata presiden liga, Sergei Pryadkin.

Dia mengatakan bahawa aksi perlawanan yang akan dimulakan pada akhir bulan Jun akan memberikan pemain masa untuk bersedia bagi aksi kembali.

“Kami akan melakukan segalanya untuk memastikan keselamatan semua pemain,” tambah Pryadkin, sambil menyatakan bahawa banyak pemain dan jurulatih harus kembali ke Rusia dari luar negara.

“Kami yakin bahawa peminat akan menyokong pasukan mereka dari rumah.”

Rusia telah mencatatkan 262,843 kes virus, jumlah kedua tertinggi di dunia selepas Amerika Syarikat dengan mencatatkan 2,418 kematian. Negara ini telah mengurangi langkah-langkah sekatan walaupun jumlah kes baharu meningkat sekitar 10,000 sehari, ketika Presiden Vladimir Putin ingin membuka kembali ekonomi yang terjejas akibat wabak COVID-19. – AFP

Gambar fail menunjukkan Stadium Fisht di Sochi, Rusia. Liga Perdana Rusia akan memulakan musimnya bulan depan dengan perlawanan di sebalik pintu tertutup berikutan berlaku peningkatan jangkitan koronavirus. – AFP