Lima pelatih PPB terima bantuan KKBS

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 DIS – Lima orang lepasan pelatih Pusat Pembangunan Belia (PPB) yang berhasrat untuk memulakan perniagaan dan dua buah syarikat telah menerima bantuan daripada Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS).

Penyampaian bantuan telah disempurnakan oleh Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin pada majlis yang berlangsung di Dewan Binadiri, PPB, kelmarin.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan KKBS, lima lepasan pelatih PPB yang menerima bantuan berkenaan telah berjaya mengikuti beberapa program keusahawanan yang dijadikan aras penilaian dan pemilihan dengan menyediakan kertas-kertas cadangan perniagaan masing-masing.

Mereka juga telah mengikuti Program YDC Light In yang diselenggarakan bersama oleh Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) dan PPB. Mereka menerima bantuan kewangan bagi memulakan perniagaan.

Manakala itu, dua buah syarikat berkenaan pula menerima bantuan tempat dan kemudahan asas beroperasi di beberapa bengkel PPB.

Kenyataan menyatakan, dengan pemberian bantuan berkenaan, para penerima diharap akan dapat terus meningkatkan keberhasilan perniagaan masing-masing dan menambah jumlah para pengusaha di negara ini sebagai menyahut hasrat wawasan negara untuk menggalakkan para pengusaha muda bergiat aktif baik di dalam mahupun luar negara.

Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan menyampaikan bantuan sebanyak $2,000 kepada wakil Syarikat Cerita Fabrikku. – Gambar oleh KKBS