Lima pemain gantian musim 2020/21

LONDON, 16 JULAI – Pasukan bola sepak dibenarkan untuk terus menggunakan hingga lima pemain gantian bagi musim 2020/21 setelah penggubal undang-undang sukan melanjutkan peraturan tersebut untuk jadual yang padat akibat wabak COVID-19.

Lembaga Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (IFAB) mengatakan langkah-langkah itu diambil kerana perubahan yang pendek antara akhir musim 2019/20 dengan permulaan kempen baharu dan perlawanan akan dimainkan dalam tempoh yang singkat kerana permulaan yang tertunda musim ini.

Setiap liga dan pertandingan antarabangsa akan mempunyai pilihan untuk memutuskan sama ada akan menerapkan peraturan baharu atau mematuhi peraturan pra-pandemik dengan maksimum tiga pemain pengganti untuk setiap perlawanan selama 90 minit. Untuk mengelakkan gangguan dalam perlawanan, setiap pasukan hanya akan memiliki tiga peluang untuk melakukan gantian, walaupun perubahan yang dilakukan pada separuh masa tidak dikira sebagai salah satunya.

Walaupun terdapat kebimbangan terhadap ke-sejahteraan pemain yang menyebabkan perubahan peraturan, penggunaan lima pemain pengganti telah menjadi kontroversi.

Kelab terbesar dengan skuad yang besar mendapat keuntungan paling banyak, yang menimbulkan kebimbangan untuk memperluas jurang antara kelab terkaya dan yang lain. – AFP