Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Lima perwakilan Mastera bertolak ke Indonesia

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 SEPT – Lima orang perwakilan Majlis Sastera Asia Tenggara (Mastera) Brunei Darussalam telah bertolak ke Jakarta, Indonesia, bagi menghadiri Sidang ke-27 Mastera dan rangkaian kegiatan Mastera yang akan bermula esok hingga 23 September.

  Rombongan dipimpin oleh Pemangku Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Awang Suip bin Haji Abdul Wahab selaku Pengerusi dan Ketua Perwakilan Mastera Brunei Darussalam.

  Turut hadir ialah tiga orang pakar Mastera dan sekretariat Mastera iaitu dua pensyarah Universiti Brunei Darussalam (UBD), Hajah Aminah binti Haji Momin dan Awang Mohammed Zefri Ariff bin Mohammed Zain Ariff selaku pembentang SAKAT dan Pegawai Bahasa DBP, Dayang Rosmuliati binti Haji Yahya selaku Penolong Setiausaha Mastera Brunei Darussalam.

  Seorang lagi perwakilan mewakili Mastera Brunei Darussalam dalam Forum Sasterawan Tamu Asuhan Mastera ialah Awangku Mohd Noor Sham@Awangku Hidie bin Pengiran Hidup yang merupakan penulis prolifik sastera.

  Sidang diadakan bagi membincangkan dan menetapkan program atau projek Mastera bagi 2023-2024, sekali gus mengangkat calon penerima Penghargaan Sasterawan Muda Mastera 2023 pada peringkat rantau Mastera.

  Sidang juga dihadiri oleh para perwakilan dari negara anggota Mastera iaitu Indonesia, Malaysia dan Singapura.

  Awang Suip bergambar ramai bersama rombongan Mastera Brunei Darussalam. – Gambar serahan DBP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...