Linda Rafar rugi RM500,000 laman sosial digodam

Susulan beberapa kes laman sosial selebriti Malaysia hampir digodam minggu lalu, nasib pelakon dan penyanyi Linda Rafar lebih malang apabila dia kehilangan lebih 900,000 pengikut di Instagram dan Facebook akibat tindakan pihak tidak bertanggungjawab.

Menurut Linda, 41, dia menyedari keadaan itu apabila nama serta e-mel Instagram miliknya bertukar selepas cuba mendaftar masuk dan membuat pengesahan sebagai pemilik akaun dan alamat e-mel tersebut.

Linda turut mengesyaki individu itu berada di Malaysia berikutan nombor telefon untuk pengesahan alamat e-mel adalah menggunakan kod Malaysia.

“Saya percaya bahawa penggodam ini berada di dalam Malaysia kerana apabila saya ingin membuat pengesahan e-mel, kod pengesahan telah diserahkan kepada pemegang nombor dengan kod nombor Malaysia,” ujarnya

Laporan polis dan aduan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) juga dibuat anggota kumpulan Elite itu pada 5 Jun lalu.

Penyanyi itu berkata perkara yang terjadi ini memberi kesan buruk kepadanya kerana dia turut menghadapi kerugian kira-kira RM500,000 yang melibatkan perjanjian dan peranannya sebagai duta produk.

Ujar Linda, tindakan tidak bertanggungjawab penggodam tersebut menjejaskan punca pendapatan kebanyakan artis selain dirinya.

Tambahan pula, ia lebih memberi kesan pada waktu ekonomi negara yang tidak menentu sepanjang pandemik COVID-19 ketika ini. – Agensi

Linda Rafar berkata pendapatan kebanyakan artis selain dirinya terjejas akibat tindakan penggodam yang tidak bertanggungjawab. – Agensi